Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiárusítja nyaralóit a Magyar Posta, hogy fizetésemelést tudjon adni a dolgozóinak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Üllői úti ingatlanjai után most országos szinten a legtöbb céges üdülőjén is túladhat a Magyar Posta Zrt. A Napi.hu szakszervezeti információkra hivatkozva azt írta, az értékesítést azért tervezte be az állami cég, hogy fizetni tudja azt a tervezett, 10 százalékos béremelést, amelyet legtöbb dolgozójának kíván biztosítani, hogy megtartsa őket.

Korábban már kiderült, a Posta Hotelt is magában foglaló, Üllői úti ingatlanegyüttestől is megszabadulnak, a források szerint hasonló okokból.

Ezzel összesen nagyjából húsz ingatlan kerül meghirdetésre a Posta vagyonából, kifejezetten a béremelés miatt. Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója korábban arról beszélt, a 30 ezer postai dolgozóból 23 ezer legalább 10 százalékos béremelésre számíthat majd, sokan ennél többet is kaphatnak.

Minderre azonban az állam nem biztosított többletforrásokat Postának, és ugyan a cég nyereséges, (adózott eredménye 2018-ban 497 millió forint volt), ezért kellett az ingatlanértékesítéshez fordulni. Az üdülők közül az eladásra kiírtak között szerepelhet a siófoki, balatonfüredi, balatonkenesei, hajdúszoboszlói, hévízi, harkányi, mátraházi és zalakarosi is. Így a dolgozóknak már csak Debrecenben és Balatonalmádin lehetne lehetőségük a céges üdülésre.

A Postának 59%-ban a magyar állam a tulajdonosa, a maradék részvények többségével pedig a Schmidt Mária ingatlanpiacon tevékenykedő cége a BIF rendelkezik.

A szakszervezet Napi.hu által megkérdezett forrásai szerint a kérdéses ingatlanvagyon összértékét nehéz megbecsülni, de a négyzetméterárak alapján nagyjából 10 milliárd forintot hozhat a konyhára.

Azt is hozzátette azonban, a legtöbb postai üdülő valóban elhanyagolt állapotban van, a dolgozóknak a kis kapacitás, kevés férőhely és az ár-érték arány miatt egyszerűen már meg sem éri a céges üdülőket kihasználni nyaranta, ezért nyilván az érdeklődés sem túl nagy irányukba.

Azért ez nem jelenti, hogy az ingatlanvagyon teljes mértékben eladhatatlan lenne. A szakszervezeti a siófoki üdülőről például azt mondta,

„a Kádár-rendszert idézi, de remek helyen, az aranyparton található, ahol 900 ezer és 1,2 millió forint közötti négyzetméterárakkal is találkozhatunk.”

Mindez igaz lehet például a hévízi és harkányi üdülőkre is, ahol a kifejezetten nagy turistaforgalom miatt nyilván rosszabb állapotban is elkelhetnek az ingatlanok.

A Magyar Posta ráadásul nincs egyedül az állami cégek közül az ingatlaneladási sorban, korábban hír volt az is, az MVM-nek például már számos ingatlanak került meghirdetésre a Nemzeti Vagyonkezelő online felületén. Utóbbi cégnél az az érdekes, hogy korábban még ők támogattak milliókkal olyan kormányközeli szervezeteket, mint a CÖF, most mégis eladásból fedeznének bármiféle bérfejlesztést.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő nemrég írásbeli kérdéssel is fordult Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárához, arról, hogy hol tart most a Posta üdülőértékesítéséhez szükséges dokumentáció összeállítása. Fónagy válaszában jelezte, a nyilvános meghirdetés a hivatalos döntés után kerül majd sorra.