Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlátszó: 7 millióval támogatta az MVM a CÖF kormánypárti tüntetését

Ez a cikk több mint 5 éves.

6,7 millió forint – ennyit költött a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) arra a tavalyi brüsszeli tüntetésre, melynek célja az Orbán-kormány melletti kiállás volt. Az akcióra fordított pénzt a CÖF támogatás formájában egy magyar állami cégtől, a Magyar Villamos Művektől (MVM) kapta – derül ki az Átlátszó cikkéből.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság 2017. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert a Bizottság szerint a magyar kormány uniós jogot sértett a lex CEU elfogadásával. Ezen a napon tartott tüntetést a CÖF, Soros-elleni és Orbán Viktort támogató molinókkal vonultak ki Brüsszelbe. (Ekkor zajlott az a komikus közjáték is, hogy a tüntetők percekig fordítva tartották a CÖF molinóját.)

Mivel az napra nem jelentettek be tüntetést, a belga rendőrség feloszlatta a demonstrációt.

Az Átlátszó most átnézte a kormánypárti szervezet beszámolóját, amelyet az MVM-hez nyújtott be, és ebből kiderült, az állami cégtől kapott támogatásból fedezték a demonstráció költségeit, méghozzá ekképp:

  • busz Zalaegerszegről és Miskolcról Budapestre és vissza (361 ezer forint);
  • busz Budapestről Brüsszelbe és vissza (1,3 millió forint);
  • 2 nap szállás és vacsora 66 fő részére a hollandiai Eindhovenben (3,2 millió forint);
  • busz Eindhoven és Brüsszel között (893 ezer forint);
  • 2 étkezés Brüsszelben 65 fő részére (903 ezer forint);
  • repülőtéri transzfer Brüsszelben 4+1 fő részére (22 ezer forint).

A résztvevők nagy része tehát busszal utazott, és a Brüsszeltől 135 kilométerre lévő holland város, Eindhoven egyik szállodájában szálltak meg, négyen – feltehetően a CÖF vezetői – repülővel utaztak.

(Címlapkép: MTI / Kallos Béla)