Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar katonák a szerdai rakétatámadás után is maradnak Irakban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Irakban szolgáló kétszáz magyar katona parancsnoka, Farkas Sándor alezredes videokonferencián jelentkezett be Erbílből a Honvédelmi Minisztériumban csütörtökön délelőtt, hogy beszámoljon a tegnapi Erbílt érő rakétatámadásról és az ott szolgáló magyar katonák helyzetéről.

A támadás előtt 72 órával már rakéta- és dróntámadásra vonatkozó veszélyfigyelmeztetést adott ki az iraki koalíciós hadvezetés. Ez meg is történt 8-án hajnalban: Irán rakétákat lőtt ki az amerikaiak által használt Ain al-Aszad légitámaszpontra, két rakéta csapódott be Erbílnél, ezek közül egy robbant. A veszélyfigyelmeztetés idejére repeszálló sisakból és mellényből álló védőfelszerelés viselését rendelték el a magyar katonák számára, valamint minimálisra csökkentették az alakulatok mozgását.

Bár a rakéta előrejelző rendszer jól működött, Erbílnél késett a riasztás, ezért a magyar katonák csak a becsapódás után értek be a bunkerbe, személyi sérülés azonban nem történt.

„Az információáramlás elakadt kicsit”

– nyilatkozott a történésekről Farkas Sándor. A táborhelyet a katonák azóta is kizárólag alapvetően szükséges esetben és legfeljebb két fős kötelékben hagyhatják el.

Dzsavád Zaríf, Irán külügyminisztere a szerdai rakétatámadásokat „arányos önvédelmi intézkedésként” írta le, és hangsúlyozta, hogy nem akarnak további eszkalálódást – a rakéták kilövése mindössze válasz volt Kasszem Szulejmani múlt pénteki meggyilkolására.

Csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt az iraki-iráni helyzetről, szerinte a két országban lévő közelgő választások miatt valójában az Egyesült Államok és Irán is a saját választóiknak, „befelé üzen”.

„Ugyanakkor senkinek nem áll érdekében, hogy a konfliktus tovább eszkalálódjon”

– tette hozzá.

Németh Szilárd elmondta, hogy a magyar katonák főként tanácsadással, őrzés-védéssel és csapatkíséréssel foglalkoznak Irakban, illetve

„a magyar katonák egyébként ott magyar érdekeket képviselnek, és nagyon nagy tiszteletnek, nagyon nagy megbecsülésnek örvendenek.”

A történéseket Benkő Tibor honvédelmi miniszter is kommentálta:

„amíg az iraki kormány azt mondja, hogy kéri Magyarország segítséget, addig a feladatainkat ellátjuk.”

A NATO kiképzési missziójának részeként, illetve egy Magyarország és Irak közötti kétoldalú megállapodás szerint szolgálnak magyar katonák Irakban. Mivel az iraki erők kiképzési feladatait jelenleg helyi mobilegységek látják el, a koalíciós erők parancsnoka ideiglenesen leállította a kiképzést, a magyar katonák is a koalíciós erők közös műveleteiben vesznek részt. A magyar parlament nemrég hosszabbította meg a magyar katonák iraki mandátumát, azonban néhány nappal ezelőtt az iraki kormány határozatot hozott, amiben kiutasítják a külföldi katonákat az ország területéről. Ma délelőtt Orbán Viktor a Kormányinfón elmondta, hogy amíg az iraki kormány az Irakkal közös kétoldali megállapodást fel nem mondja, addig a magyar katonák maradnak.

(168óra, Origo)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi