Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közvetlenül Szulejmani temetése után két iraki amerikai bázisra is rakétákat lőtt Irán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma hajnalban két Irakban található amerikai támaszpontra is ballisztikus rakétákat lőtt ki Irán, írja a Guardian. A támadás néhány órával az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű katonai alakulatának nemrégiben meggyilkolt vezetőjének, Kasszem Szulejmaninak a temetése után történt.

Az egyik megtámadott pont az iraki Anbár tartományban találálható Ain al-Aszad bázis volt, amelyet az amerikai katonaság beszámolója szerint legalább hat helyen ért becsapódás. A Pentagon információi szerint a másik megtámadott állomás a kurdisztáni Erbíl városában található.

Donald Trump amerikai elnök a következőképpen kommentálta a támadásokat:

„Minden rendben! Iránból rakétákat lőttek ki két Irakban található katonai bázisra. A károk és sérülések felmérése éppen most vette kezdetét. Eddig minden rendben van! Nekünk van a legerősebb és legjobban felszerelt katonaságunk az egész világon! Holnap reggel bejelentést fogok tenni ezzel kapcsolatban.”

Dzsavád Zaríf, Irán külügyminisztere a rakétatámadásokat „arányos önvédelmi intézkedésként” írta le.

Zaríf hangsúlyozta: nem akarnak további eszkalálódást, a rakéták kilövése mindössze válasz volt Szulejmani meggyilkoására. Az viszont nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy Irán beszünteti a további támadásokat.

Hétfőn beszámoltunk róla: az iraki parlament nemrég határozatban kérte a külföldi csapatok kivonulását az ország területéről, az USA és szövetségesei pedig meg is kezdték az embereik átcsoportosítását, felkészülve a terület esetleges elhagyására.

Az USA és Irán viszonya az 1979-es iráni forradalom óta folyamatosan romlik, az Obama-érában megkezdett enyhülést pedig Trump fordította vissza radikálisan, kihátrálva az iráni atomalku mögül is. Trump látványosan jó viszonyt ápol Teherán legfőbb régiós riválisával, Szaúd-Arábia szunnita gyökerű, szintén iszlamista autokráciájával. Az USA, Izrael és Szaúd-Arábia által alkotott régiós szövetségi rendszer hosszú ideje ún. proxy-háborúkat, közvetítőkön keresztüli konfliktusokat is folytat egymással, így történt ez az iraki megszállás után, a szíriai polgárháború során, de a jelenleg is tartó jemeni polgárháború során is.

A nemzetközi elemzők közt szinte egyöntetű a vélemény, miszerint a mostani gesztus az USA és Irán közötti konfliktus további eszkalációjához vezet.