Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nekikezdett a miniszterelnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor kissé távirati stílusban vágott bele a Kormányinfóba.

Kezdésként jelezte, hogy a kormányülésen az alábbi témák kerültek szóba:

  • az Irakban szolgáló magyar katonák helyzete
  • a nemzeti energia- és klímastratégia
  • az egészségügy
  • a gazdaság

Egy keveset értekezett az Irakban állomásozó magyar katonákról, elmondva: a magyar kormánynak van megállapodása az iraki kormánnyal, hogy ott katonáink tartózkodhatnak. Amíg az iraki kormány ezt a megállapodást fel nem mondja, addig a magyar katonák maradnak. Közös európai álláspontról még nem mond semmit az Irán-USA konfliktus kapcsán, mert erről még zajlanak az egyeztetések.

A migrációról szólva elmondta: 450 ezer illegális határátlépő jutott be Törökországba, ami az előző évhez képest 70 százalékos emelkedést jelent – jelezte a miniszterelnök. Az erősödő migrációs nyomásra reagálva a miniszterelnök arról is beszélt, hogy minden eszközzel igyekeznek megerősíteni a magyar határok védelmét.

A magyar gazdasági helyzetről Orbán elmondása szerint megállapítottak egy „fantasztikus dolgot”: 30 év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 millió főt. 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak.

A bruttó átlagkeresetekről szólva: 82 hónapja folyamatosan nőnek a bérek. Mindenkinek nőttek a bérei, de a legnagyobb arányban a legkevesebbet keresők bérei nőttek – mondta. A szegénység felszámolásának útja a bérek növelése – fogalmazott Orbán.

„Mi szeretnénk lenni az a kormány, amely a szegénységet felszámolja Magyarországon.”