Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Deutsch Tamás a Fidesz európai néppárti tagságáról: Mi döntünk, és nem rólunk döntenek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap járta körbe a magyar sajtót a hír, hogy már Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) elnökének asztalán van a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság jelentése, így a pártcsalád február 3-4-én összeülő politikai gyűlésén döntés születhet a márciusban felfüggesztetett magyar tagpárt sorsáról. Állítólag Tusk már megkezdte a tagpártokkal való egyeztetést, illetve a közeljövőben találkozót kezdeményez Orbán Viktorral is.

A Fidesz EPP tagságát márciusban függesztették fel, ekkor jelölték ki a belga Herman van Rompuyt, a német Hans-Gert Pötteringet és az osztrák Wolfgang Schüsselt, hogy állapítsa meg, a magyar kormánypárt megfelel-e az EPP demokratikus alapértékeinek. A „bölcsek tanácsa” eredetileg nyáron érkezett volna Budapestre, de a kormány kérésére őszre halasztották a vizsgálatot, ezért csúszott a párt sorsáról való döntés novemberről februárra.

Természetesen a hírre reagált a Fidesz is. A Magyar Nemzetnek egyenesen Deutsch Tamás kommentálta a helyzetet:

„Nem a Fideszről fognak dönteni, hanem magának a kormánypártnak a döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzeli el a jövőjét.”

Deutsch egyébként azt is jelezte, hogy a Fidesznek egyelőre nincs hivatalos tudomása a jelentés elkészültéről, de mind mondta: „Ha igaz a sajtóértesülés, annak nagyon örülünk”.

Deutsch érvelése egyébként jól illeszkedik a Fidesz eddigi, a Néppárttal kapcsolatos kommunikációjához. Emlékezetes, hogy amikor az EPP meghozta végül a döntését a Fidesz felfüggesztéséről, Orbán Viktor rögvest előállt azzal a megfejtéssel, hogy valójában nem is a Néppárt függesztette fel őket, hanem ők függesztették fel egyoldalúan a pártcsaládban gyakorolt jogaikat a vizsgálat idejére (más kérdés, hogy vizsgálatra se lenne szükség, ha a Néppárt nem tartaná aggályosnak a Fidesz tagságát és idehaza viselt dolgait – de ez persze nem zavarta Orbánt a magyarázkodásban).

Sőt, a miniszterelnök akkor egyből rákontrázott a bölcsek tanácsára is, közölve, hogy ők is felállítanak egy ilyen tanácsot, melynek Novák Katalin, Szájer József és Vargha Judit EP-kapcsolatokért felelős államtitkár lesz a tagja.

Deutsch most jelezte is a Magyar Nemzetnek, hogy a Novák-Szájer-Varga hármas is hamarosan elkészíti saját összegzését.

És bár a magyar sajtóban a február 3–4-i néppárti ülést említik irányadó dátumként, Deutsch Tamás úgy véli, a jelenleg ismert menetrend alapján elképzelhető, hogy a pártcsalád március eleji brüsszeli tanácskozásán születik majd csak döntés.

„Hangsúlyozom: nekünk bármelyik időpont jó. A lényeg, hogy minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek” – fogalmazott a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője.

via Magyar Nemzet