Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A következő négy hétben eldől a Fidesz sorsa a Néppártban: elkészült a „bölcsek” jelentése

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Népszava értesülése szerint már Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) elnökének asztalán van a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság jelentése, így a pártcsalád február 3-4-én összeülő politikai gyűlésén döntés születhet a márciusban felfüggesztetett magyar tagpárt sorsáról. A lap értesülései szerint Tusk megkezdte a tagpártokkal való egyeztetést, illetve a közeljövőben találkozót kezdeményez Orbán Viktorral.

A Fidesz EPP tagságát márciusban függesztették fel, ekkor jelölték ki a belga Herman van Rompuyt, a német Hans-Gert Pötteringet és az osztrák Wolfgang Schüsselt, hogy állapítsa meg, a magyar kormánypárt megfelel-e az EPP demokratikus alapértékeinek. A „bölcsek tanácsa” eredetileg nyáron érkezett volna Budapestre, de a kormány kérésére őszre halasztották a vizsgálatot, ezért csúszott a párt sorsáról való döntés novemberről februárra.

A „bölcsek” jelentésének elkészültét követően a következő négy hétben fog eldőlni a Fidesz sorsa az EPP-ben. A Népszava által megkérdezett, a Néppárt döntéshozatalát közelről ismerő illetékesek sem tudták megjósolni az elkövetkezendő időszak konzultációinak és a februári gyűlés eredményét, de nem igen tartják valószínűnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást.

A legvalószínűbb lehetőség a felfüggesztés meghosszabbítása, vagy a Fidesz határozathozatal előtti önkéntes kilépése.

Az önkéntes kilépéssel a magyar kormánypárt megkímélhetné az EPP-t a szakadással járó belső vitáktól, ugyanakkor sok Orbán Viktor mellett álló, elsősorban kelet- és közép-európai párt követheti a Fideszt a távozásban. Ebbe az irányba mutat, hogy a Fidesz kijelölte saját „bölcseit” is, Varga Judit, Novák Katalin és Szájer József személyében, akik, meg nem erősített források szerint, egy párt kilépését megalapozó, az EPP politikai irányvonalát kritizáló ellenjelentés elkészítésén dolgoznak.

Az Európai Néppárt megosztott a Fidesz sorsának kérdésben, az északi államok kritikusak, míg a déli államok megértőbbek Orbán Viktor rendszerével szemben. Az EPP vezetőinek közelmúltbeli nyilatkozataiból jól leszűrhetők a két oldal érvei. Donald Tusk a New York Times-nak azt mondta: „ugyan Orbán túl messzire ment a liberális demokrácia tagadásában, ugyanakkor senki sem akarja megbüntetni a migrációval kapcsolatos – Tusk szerint sokszor helyes – álláspontja miatt”.

Ezzel szemben a párt frakcióvezetője, Manfred Webber szerint a Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar. Itt elsősorban a CEU ügyére utalhatott, ahol a közigazgatási bíroságokkal szemben, nem történt érdemi változás a párt felfüggesztése óta.

Több párt távozását jelentené azonban az is, ha a Fidesz visszafogadásával végződne az Európai Néppárt februári gyűlése. „Vagy ők, vagy mi” – jelentette ki még novemberben a Fidesz kizárását kezdeményező 13 párt egyikének vezetője, Frank Engel

Arról, hogy mit csinálnak az Európai Parlamentben a pártcsaládok, és mi a jelentősége ennek a kizárásnak/felfüggesztésnek, itt írtunk.

(Népszava)