Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezért működik a Mérce csak olvasói támogatásokból

Ez a cikk több mint 4 éves.

2019 nem csak a sokféle belföldi és nemzetközi esemény miatt volt számunkra sűrű – számos jelentős belső változáson is átesett idén a Mérce szerkesztősége.

Ezek közül kétségtelenül a legjelentősebb a főszerkesztőváltás volt.  Decemberben Diószegi-Horváth Nóra korábbi főszerkesztő-helyettes váltotta pozíciójában Jámbor Andrást, aki a Mérce születésétől kezdve volt annak a főszerkesztője, a helyettesi posztot pedig immár Pap Szilárd István tölti be.

Diószegi-Horváth Nórával és Pap Szilárd Istvánnal ült le Gulyás Márton beszélgetni még karácsony előtt, hogy arról kérdezze őket, pontosan hogyan áll most a Mérce szénája: csődbe megyünk 2020-ban, vagy rendületlenül dolgozunk tovább? Mit takar az pontosan, hogy 100%-ban az olvasóink támogatásából tartjuk fent magunkat és változhat-e ez a struktúra a jövőben?

A műsorból a néző megtudhatja, mennyi a Mérce havi költségvetése, ebből mennyit fedeznek a rendszeres és az egyszeri támogatások, hogy hányan dolgoznak a szerkesztőségben és hogyan viszonyul a fizetésük a KSH által meghatározott bruttó átlagbérhez (spoiler: nem különösebben versenyképesen), de azt is, hogy miért ezt a finanszírozási modellt választjuk a hirdetések, vagy akár egy paywall alkalmazása helyett.

Ahogy azt Diószegi-Horváth Nóra is kiemeli a műsorban, ha valóban hiszünk a baloldali értékeinkben és azokat a való életben is alkalmazni akarjuk, akkor nem várhatjuk el magunktól, hogy folyamatos önkizsákmányolásban dolgozzunk. Azaz meg kell teremtenünk azokat a körülményeket, hogy minőségi munkát tudjunk végezni, miközben meg is tudunk a béreinkből élni. Emellett viszont hihetetlenül fontos – különösen a jelenlegi magyar sajtóviszonyok között -, hogy fenntartsuk a függetlenségünket, hiszen anélkül a hitelességünket sem tudjuk megőrizni.

Ezért kérjük olvasóinktól, hogy támogassák a munkánkat. Azért működtetjük a Mércét 100%-ban az olvasók támogatásából, hogy a reklámpiac, a politika és a multinacionális tőke érdekeitől mindig függetlenül működhessünk.

Köszönjük ezt az évet nektek, az olvasóinknak és a nézőinknek! A támogatásotok nélkül már rég nem tudna működni a Mérce.

A műsort eredetileg december 19-én, élő adásban közvetítettük a Mérce Facebook oldalán. A videót készítette: Bogatin Bence, Csengel Karina és Pósfai Orsi.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!