Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német fegyverexport legnagyobb piaca nem máshol található, mint Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mintegy nyolcmilliárdosra duzzadt 2019-ben a német fegyveripar bevétele; a legnagyobb vásárlási kedvet pedig nem más mutatta, mint Magyarország – idén 1,77 milliárd eurót költöttünk fegyverkezésre, derül ki a Deutsche Welle cikkéből.

2019 januárjától december közepéig mintegy 65 százalékkal nőtt a fegyverexport mértéke 2018-hoz képest, elérve a 7,95 milliárdos rekordösszeget; a számok nyilvánosságra hozatalát egyébként a a Linke baloldali és német Zöldpárt kérvényezték, majd juttatták el azokat a DW-nek. A statisztikák alapján a top tíz vásárlók között olyan országok találhatóak, mint Egyiptom (a második helyen) és az Egyesült Arab Emirátusok (a kilencedik helyen), akiket a jemeni polgárháború miatt kötött fegyverexport-korlátozás értelmében Németország nem is láthatna el fegyverrel.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy egy zöld képviselő, Omid Nouripour adatigénylésére a német gazdasági minisztérium közölte: idén eddig 1 milliárd euró értékben exportált fegyvereket, többek között páncélozott harcjárműveket (831 ezer euróért) a jemeni polgárháborúban hadműveleteket folytató, Szaúd-Arábia vezette Arab Koalíció tagjainak. A jemeni polgárháború az ENSZ szerint „a jelenlegi legnagyobb humanitárius katasztrófának” számít, amelynek eddig sokszázezer áldozata van eddig. A polgárháborúban a szaúdiak vezette Arab Koalíció folytat hadműveleteket a – főleg Irán támogatását élvező- húszi lázadók ellen.

A DW információi szerint a Magyarországra érkező fegyverek mintegy negyede Budapestre érkezik, ugyanis szerintük „az Orbán Viktor miniszterelnök vezette nacionalista, jobboldali kormány éppen masszív fegyverkezést folytat.”