Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A németek öntik a fegyvereket a jemeni háborút folytató Arab Koalíciónak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A német Zöldek képviselőjének, Omid Nouripour-nak adatigénylésére közölte a német gazdasági minisztérium, hogy a kormányzat csak ebben az évben eddig 1 milliárd euró értékben exportált fegyvereket, többek között páncélozott harcjárműveket (831 ezer euróért) a jemeni polgárháborúban hadműveleteket folytató, Szaúd-Arábia vezette Arab Koalíció tagjainak.

Január eleje és június között 56 alkalommal történtek fegyvereladások, főként Egyiptom és Szaúd-Arábia felé, illetve a német kormány saját korlátozásait figyelmen kívül hagyva eddig két alkalommal is védelmi megállapodást kötött Szaúd-Arábiával.

Németország tavaly vezetett be átmenetileg komplex korlátozást a Szaúd-Arábia felé zajló fegyverexport területén a tavalyi Hasogdzsi-gyilkosság után.

Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai disszidens újságíró, a Washington Post publicistája aki politikai okokból, hazája kormányától tartva 2017-ben az Egyesült Államokban keresett menetéket, 2018 október másodikán tűnt el az olajmonarchia isztambuli konzulátusán, ahova házassági papírjainak ügyintézése miatt tért be.

Ezután a török hatóságok szerint a szaúdiak előre kitervelt módon brutális kegyetlenséggel kivégezték.

A másik oka a fegyvereladások szüneteltetésének a maga a közel öt éve zajló, és az ENSZ szerint „a jelenlegi legnagyobb humanitárius katasztrófának” számító véres jemeni polgárháború, amelyben a szaúdiak vezette Arab Koalíció folytat hadműveleteket a főleg Irán támogatását élvező húszi lázadók ellen. Ennek a háborúnak sok százezer áldozata van eddig.

Korábban Franciaországot érték kritikák azért, mert a gyanú szerint a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek eladott, világszínvonalú fegyvereket a jemeni konfliktusban civil célpontok ellen is bevetették, a történetnek pedig külön csavart ad, hogy az azt felderítő újságírókat őrizetbe vették és kihallgatták a francia hatóságok.

Korábban az Egyesült Királyság és Franciaország is nyomást gyakorolt Németországra, hogy törölje el a fegyverexportra vonatkozó szankcióit, tekintve, hogy a német alkatrészekre is érvényes volt a határozat, az pedig a fenti országok fegyvergyártásból és exportjából származó bevételeit is sújtotta.

DW/MTI/ÁTLÁTSZÓ