Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűzoltók: Végighazudták nekünk az évet!

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Végighazudták nekünk az évet!” – értékelte a belügyminisztériummal való, január óta tartó egyeztetéseket Vidó Attila, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A HTFSZ honlapján megjelent bejegyzésben azt írja, az aktuális hatalom eltörölte a szféra fizetéseit versenyképessé tevő szolgálati nyugdíjat, a rendvédelmi dolgozók bére a garantált bérminimum alatti: egy kezdő vonulós tűzoltó bruttó 180 ezer forintot keres, míg a garantált bérminimum 220 ezer forint 2020-ban. Ez nagylétszámú elvándorlást, létszámhiányt és túlterheltséget eredményezett, valamint azt, hogy ezek a hivatások elvesztették a bevonzó erejüket.

„Akik káreseteknél beavatkoznak (azaz oltják a tüzet, mentik a sérülteket), fásultak, kiábrándultak, túlterheltek és kiégtek. Ebből egyenesen következik, hogy nagymértékben csökkent az ország lakosságának biztonsága!”

A HTFSZ már tavaly év végén jelezte, az alacsony béreknek, a nehéz munkakörülményeknek és a korkedvezményes nyugdíj eltörlésének köszönhetően akkora létszám hiány várható, amit már nem biztos, hogy kezelni tudnak. A fent említett okok miatt megnőtt az elvándorlás, a szakma presztízsvesztése pedig az utánpótlás elapadását eredményezte.

A tűzoltó szakszervezet ekkor egyeztetésbe kezdett a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal. A tárgyalások nem jártak eredménnyel, de nagy nehezen annyit elárult Szőke Irma gazdasági helyettes államtitkár, hogy felállítottak egy munkacsoportot, amely a következő BÉT ülésre – ami május elején várható – már egy kész munkaanyagot tesz a szakszervezetek elé.

Május végén ült ismét tárgyalóasztalhoz a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) a munkavállalói szakszervezetekkel, ahol a tűzoltók, rendőrök, illetve a belügyi és rendvédelmi dolgozók bérhelyzetéről volt szó. Vagyis csak lett volna szó, ugyanis annak ellenére, hogy a szakszervezetek úgy tudták, nagy bejelentésre készül a Belügyminisztérium, végül erre az évre vonatkozóan semmilyen érdemi javaslattal nem állt elő.

A tűzoltók ezután augusztusban konzultációt hirdettek, melyben célzottan a „vonulós”, vagyis a tűzesetekhez, balesetekhez, viharkárokhoz (stb.) kivonuló, legkritikusabb helyzetben lévő tűzoltók bér- és életpálya igényeit szerették volna felmérni. A konzultációt 1392 ember töltötte ki, ami a tűzoltó állomány 20 százalékát jelenti. Arról egyértelmű kép született, miért szeretnék ilyen nagy arányban elhagyni hivatásukat:

„Az állomány döntő többsége ugyan a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltás kényszerét, de nagyon sokan válaszoltak úgy, hogy elegük volt a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból.”

Azóta nem történt érdemi egyeztetés, viszont sem a belügyminisztérium jogalkotási munkatervében, sem a folyamatban lévő törvényjavaslatok közt nem szerepel terv az illetményemelésre.

Címlapkép: MTI/Donka Ferenc