Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusig várhatnak a tűzoltók, hogy egyeztessenek velük a bérekről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az utóbbi hetekben-hónapokban egyre több hír szól arról, hogy nagy a baj a tűzoltóságnál. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) akkora létszámhiányt helyezett kilátásba, amelyet érzésük szerint már nem fognak tudni kezelni. Az alacsony bérek, a nehéz munkakörlmények és a korkedvezményes nyugdíj eltörtése ugyanis egyre több tűzoltót kényszerítenek a pálya elhagyására, az utánpótlás pedig egyre csekélyebb.

Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke nemrég az ATV Start című műsorában a nagy elvándorlási aránnyal kapcsolatban azt mondta, 2010-ig csak azok mentek el, akik a korkedvezményes nyugdíjat igénybe vették, jelenleg viszont egyes megyékben már 36,5 százalékos az elvándorlás.

Érzékelhető az országon belüli elvándorlás is: nagyrészt a nyugati megyékben helyezkednek el a tűzoltók, és mivel 24/48 órás műszakban dolgoznak, a szabad 48 órájukban más területen vállalnak munkát. Többen az országot is elhagyják, és inkább Ausztriába mennek,

de jobbak a kilátások Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is, ahol kb. 30 százalékkal keresnek többet a tűzoltók, és még a korkedvezményes nyugdíjuk is megmaradt.

A szakszervezet szerint elsősorban béremelésre lenne szükség: egy kezdő tűzoltó nettó 160 ezer forint körüli fizetést kap, ami 4 évente 0,2 százalékkal emelkedik. 10 év után kapnak szolgálati idő pótlékot, ami a 38 650 forintos alapilletményük 75 százaléka. Így 10-15 éves munkaviszonynál 170, maximum 200 ezer forint a nettó keresetük, éjszakai pótlék nélkül. És bár 2015-től 50 százalékos emelést kaptak, közben a minimálbéremeléssel a civil szféra nagyon elhúzott mellettük.

A tűzoltó szakszervezet éppen ezért egyeztetésbe kezdett a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal, egyelőre azonban nem sok minden derült ki a tűzoltók bérének rendezésével kapcsolatban.

„ (…) Én azt látom, nincsenek megrettenve, hogy megindul a nagy elvándorlás.”

– olvasható Andrics Gábor, a szakszervezet alelnökének beszámolójában.

A szakszervezet próbált némi információt kicsikarni a tanácsból, ami az állományt is meg tudja nyugtatni:

„Nagy nehezen” annyit elárult Szőke Irma gazdasági helyettes államtitkár, hogy felállítottak egy munkacsoportot, amely a következő BÉT ülésre – ami május elején várható – már egy kész munkaanyagot tesz a szakszervezetek elé.

„Ennél többet nem voltak hajlandóak közölni róla. Tehát, Kedves Bajtársak, várnunk kell májusig, hogy előkészítsék a munkaanyagot, amiben talán már látszani fog valami a jövőről.”

– olvasható a szakszervezet közleményében.

Mivel a tűzoltók hivatásuknál fogva jogaikban korlátozottak, így többek közt nem is sztrájkolhatnak, az egyetlen lehetőségük a bérek rendezésére a BÉT-tel történő egyeztetés. Egyelőre azonban úgy tűnik, májusig kell várniuk, hogy egyáltalán legyen miről egyeztetni.

Címlapkép: MTI/Komka Péter