Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs B bolygó, nincs B terv!

Pénteken tartották a IV. Globális Klímasztrájkot, melynek keretében a világ számos országában rengeteg városban, így Magyarországon több településen szervezett tüntetést a Fridays for Future – mi pedig kimentünk a budapestire, és amellett, hogy élőben közvetítettünk a helyszínről, interjúkat is készítettünk a résztvevőkkel.

Jelenleg is zajlik a COP25, az ENSZ éves klímakonferenciája, mely előtt Antonio Guterres, a szervezet főtitkára szokatlanul éles szavakkal kritizálta társadalmi-gazdasági berendezkedésünket és az eliteket, melyek a tőke féktelen szaporításának oltárán áldozzák fel néhány ember érdekében egész civilizációnk jövőjét.

A budapesti rendezvényen nagyjából ezer fő vett részt, és az eddigi dinamikáknak megfelelően az egész tüntetés és kevés kivétellel a beszédek hangvétele is tovább tolódott a rendszerszintű megoldások követelése irányába, miszerint

a nagy szennyezők, valamint az emberi és természeti erőforrásokat nyakló nélkül habzsoló társadalmi-gazdasági berendezkedést terheli a felelősség a klímavészhelyzet miatt.

Videónkban a klímaváltozás társadalmi-gazdasági összefüggéseit is igyekszünk röviden felvázolni, bepillantást nyújtva abba, milyen következményekkel járhat Magyarországon a felmelegedés, mik ennek az okai, és miért nem lehetséges a jelenlegi tőkés rendszerben megnyugtatóan kezelni a kérdést.

Emellett igyekszünk perspektívát is nyújtani: az hogy a társadalmi-gazdasági kizsákmányolás miatt működik a rendszer, ahogy emiatt tud belőle hasznot húzni egy szűk elitréteg, nem jelenti azt, hogy ennek így is kell maradnia. Sőt. Civilizációnk és emberek milliárdjai, kik ma a tőke igáját nyögik, csak azáltal élhetik túl az elkövetkezendő évtizedeket, ha ezt a rendszert egy igazságosabb váltja fel, mely a széles néptömegek érdekeit szolgálja.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Hol politizáljon az ellenzék a szájzártörvény után: az Országgyűlésben vagy az utcán?

Hol képviseli választópolgárait az ellenzék, ha az Országgyűlésben Kövér László az úr? Mit csináljon egy politikus, ha kérdéseire Orbán Viktor csak cinikus választ ad? Hogyan juthat bárki valódi információkhoz, ha a Fidesz mindent megtesz azért, hogy elfedje azokat? Hol politizáljon az ellenzék: az Országgyűlésben vagy az utcán?