Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs B bolygó, nincs B terv!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken tartották a IV. Globális Klímasztrájkot, melynek keretében a világ számos országában rengeteg városban, így Magyarországon több településen szervezett tüntetést a Fridays for Future – mi pedig kimentünk a budapestire, és amellett, hogy élőben közvetítettünk a helyszínről, interjúkat is készítettünk a résztvevőkkel.

Jelenleg is zajlik a COP25, az ENSZ éves klímakonferenciája, mely előtt Antonio Guterres, a szervezet főtitkára szokatlanul éles szavakkal kritizálta társadalmi-gazdasági berendezkedésünket és az eliteket, melyek a tőke féktelen szaporításának oltárán áldozzák fel néhány ember érdekében egész civilizációnk jövőjét.

A budapesti rendezvényen nagyjából ezer fő vett részt, és az eddigi dinamikáknak megfelelően az egész tüntetés és kevés kivétellel a beszédek hangvétele is tovább tolódott a rendszerszintű megoldások követelése irányába, miszerint

a nagy szennyezők, valamint az emberi és természeti erőforrásokat nyakló nélkül habzsoló társadalmi-gazdasági berendezkedést terheli a felelősség a klímavészhelyzet miatt.

Videónkban a klímaváltozás társadalmi-gazdasági összefüggéseit is igyekszünk röviden felvázolni, bepillantást nyújtva abba, milyen következményekkel járhat Magyarországon a felmelegedés, mik ennek az okai, és miért nem lehetséges a jelenlegi tőkés rendszerben megnyugtatóan kezelni a kérdést.

Emellett igyekszünk perspektívát is nyújtani: az hogy a társadalmi-gazdasági kizsákmányolás miatt működik a rendszer, ahogy emiatt tud belőle hasznot húzni egy szűk elitréteg, nem jelenti azt, hogy ennek így is kell maradnia. Sőt. Civilizációnk és emberek milliárdjai, kik ma a tőke igáját nyögik, csak azáltal élhetik túl az elkövetkezendő évtizedeket, ha ezt a rendszert egy igazságosabb váltja fel, mely a széles néptömegek érdekeit szolgálja.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!