Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Mi nem akarunk bűnrészesek lenni” – diáktüntetőkkel együtt klímasztrájkoltak a budapestiek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai napon tartották a IV. Globális Klímasztrájkot, amihez csatlakozva az újlipótvárosi iskolák is szerveztek egy közös tüntetést –  a két, összesen ezer főt számláló csoport a nap folyamán később a Batthyányi térnél találkozott össze.

Viszont a diákok előtte saját követeléseiket is tolmácsolták: menetükhöz pedig tanáraik, szülők és 13. kerületi civilek is csatlakoztak, hogy aztán a Radnóti Miklós utcán található iskolák érintésével a Pozsonyi úton vonuljanak át a Jászai Mari térre. Az akciót a Fridays For Future, az Újlipótváros Szuperblokk és a Greenpace támogatta; az iskolások pedig egy klímavédelmi kvízzel is készültek.

Diáktüntetők Újlipótvárosban. Fotó: Mérce

A Jászain három diákszervező szólalt fel, Szabó Somody Áron, Erdély Ábrahám, valamint Fülöp Ágoston.

Szabó Somody arról beszélt, hogy Újlipótvárosban az iskolák környékén sokkal szennyezettebb a levegő, mint bárhol máshol a kerületben, valamint hogy emiatt a helyi iskolák kapták a legrosszabb minősítést a fővárosban. Az iskolák maguk mérték le saját környezetük szennyezettségét egy Greenpeace által felajánlott eszközzel.

„Éreztétek már azt, hogy amint levegőt vesztek, rögtön köhögnötök kell?”

Elmondta azt is, hogy nem csak a kerületen átutazó napi mintegy 30 ezer autó okozza ezt a légszennyezést, hanem a Dunán közlekedő hajók.

Újlipótvárosi diákok demonstárciója a Jászain. Fotó: Mérce

Fülöp Ágoston arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába gondolják a városban élők közül sokan azt, hogy semmit sem tudnak tenni a környezetvédelem érdekében, ez koránt sincsen így: járhatnának kevesebbet autóval, vásárolhatnak csomagolásmentesen, gyűjthetik szelektíven a szemetet.

Erdély Ábrahám tolmácsolta követeléseiket a politikusok felé, amelyek a következők voltak:

  1. csökkentsék az autóforgalmat Újlipótvárosban,
  2. legyen több biciklis- és sétálóutca,
  3. ültessenek több fát,
  4. illetve sehol, de legfőképp az iskolák előtt ne lehessen járó motorral várakozni.

A legutolsó felszólaló Marinov Péter volt, az Újlipótváros Szuperblokk csoport tagja, aki beszédében a kerület forgalmi rendjének azonnali megváltoztatását, valamint felhívta arra a figyelmet, hogy

meg kell értsük az ökológiai válságot és benne a klímaváltozást kiváltó globális, rendszerszintű okokat, különben megmaradunk a műanyagmentes július szintjén.

A demonstráción kollégánk is részt vett, a felvétel itt nézhető vissza:

A diáktüntetők és a klímasztrájkolók egyesült menete a Kossuth Lajos téren kötött ki, nagyjából délután két óra magasságában, ahol aktivisták, művészek és zenészek beszédeit és előadásait lehetett meghallgatni, valamint a szokásos kántálások is elhangzottak. (Meg egy új is: „Ha vészhelyzet van, üsd a tenyered!”)

Kutyatüntetőkkel is találkozni lehetett! Fotó: Rieth Boróka

A Kossuth téren először Pribéli Levente, a Fridays For Future aktivistája szólalt fel, aki beszédében kifejtette: minél többet tudunk arról, mit okozunk a földön, annál nagyobb őrülstég jelenlegi életmódunkat folytatni.

„Ha ezt tudjuk és csináljuk, az bűn: de mi nem akarunk bűnrészesek lenni”

-szólt a tömeghez, majd hozzátette: amikor egyedül ül otthon, mindig annyira reménytelennek tűnik a cselekvés, de amikor ennyi ember gyűl össze egy tüntetésen, a változást követelve, akkor jó érzések töltik el. Pribéli azt követelte, hogy a tananyagba is építsék bele a klímaváltozással kapcsolatos tudnivalókat, illetve elítélte a Black Fridayt is, mint a túlfogyasztás „ünnepét”.

Tüntetők a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Ezek után Gergely Zazi diáktüntető fogalmazta meg generációjának követelését: a klímaváltozás által tönkretett jövőjüket szeretnék visszaszerezni.

„Nevetséges az a tény, hogy vannak, akik a globális felmelegedést még mindig viccnek tekintik. ‘Mi bajom lesz nekem attól, ha megdöglik egy jegesmedve?’ kérdezik. „

Zazi az apró, egyéni gesztusok fontosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a mindennapjainkba milyen értelmes környezetvédő cselekvéseket építhetünk be.

„A fene se akar önszántából a klímaváltozással foglalkozni, kívéve a tudósokat, klímakutatókat”

-folytatta dr. Vígh Péter, a Másfél fok – éghajlatváltozásról közérthetően oldal szerkesztője. Hozzátette, hogy ettől függetlenül fontosabbal nem is foglalkozhatnának most, ezért az egybegyűltek ne hallgassanak azokra, akik szerint az iskolában lenne a helyük.  Az ő generációs élménye ugyanis az EU-csatlakozás volt, amíg a mostaniaké a klímaválság: és bár az egyéni cselekvés fontosságát szokás hangsúlyozni,

ő azt szeretné, ha mindenki hinne a közösségi összefogás erejében és kollektív lépésekben gondolkodna.

 

Az eseményen készült teljes felvételt itt lehet teljes egészében megtekinteni:

Az országban ma több helyen is sor került hasonló klímatüntetésekre, Győrben például a Városháza előtt gyűlt össze tucatnyi demonstráló.

Mérce / Guszter Richárd

A Mérce egyik állandó szerzője, Kalocsai Kinga egyébként Lisszabonban tartózkodik, ahol szinten klímasztrájkolnak. Itt a budapestinél kisebb, kb. 500 főt számláló tömeg gyűlt össze.

Klímasztrájk Lisszabonban. Kép: Mérce

Címlapkép: Fotó: Mérce