Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett szerint a kormány hazudik Magyarország klímatervéről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szél Bernadett szerint „hemzseg a hazugságoktól” az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímaváltozással kapcsolatos közleménye, ami péntek délután jelent meg a kormany.hu-n, éppen a Fridays for Future országos tüntetéseivel egy időben.

A közleményben az áll, hogy Magyarország az elmúlt években uniós szinten is példaértékű intézkedéseket tett, és a kitűzött célok felé eredményesen és következetesen halad.

„Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. Magyarország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források” – olvasható a kormany.hu-n.

A független országgyűlési képviselő szerint ez azonban nem igaz, ugyanis a kormány valójában épp az ellenkezőjét tette: megszüntette a környezetvédelmi minisztériumot, valamint leépítette a minisztériumi apparátust és a zöldhatóságokat.

Szél azt írja, számos környezet-és fapusztító beruházás kapott engedélyt szerte az országban, Natura2000-es védett területeket, erdőket pusztíthatnak ma is szabadon a kormánynak kedves vállalkozók. Hozzáteszi, az erdőtörvényből kigyomlálták a természetvédelmet, még több tarvágás előtt nyitották meg az utat, továbbá oda akarták dobni a nemzeti parkok földjeit a földalapkezelőnek, amit csak az Alkotmánybíróságnak sikerült megakadályozni.

„Szénbányák újranyitására adtak engedélyt, és egyetlen lépést sem tettek a lakossági széntüzelés visszaszorítására, korszerű tüzelőberendezések beszerzésének támogatására. Semmi sem történt a levegőszennyezés miatt 10 éve tartó kötelezettségszegési eljárás megszüntetetése érdekében, holott a rossz levegő évente 14 ezer ember haláláért felelős. Mindent megtettek, hogy helyet csináljanak Paks2-nek, adminisztratív büntetőadókkal fogták vissza a napelemek terjedését, a szélerőműveket betiltották. 2013 óta csökken a megújuló energia aránya az energiafelhasználásában. 90 milliárd forint uniós forrást vontak el a lakossági energiahatékonysági programoktól, mert azt nem tudták volna ellopni. Semmiféle példaértékű intézkedést nem hoztak, kártékony működésüknek már az egész unió látja a kárát a közös klímafellépés folyamatos blokkolása, hátráltatása miatt” – írja.

A minisztérium azt is megjegyzi, hogy valójában még többet is vállaltunk az EU-s célkitűzésekhez képest, egész pontosan azt, hogy Magyarország már 90%-ban kibocsátásmentes lesz a 2030-ra.

Szél Bernadett ugyanakkor azt állítja, Magyarországnak egyelőre nincs elfogadott, 2030-ig szóló Nemzeti Energia-és Klímaterve. Szerinte az első tervezetben botrányosan alacsony, minimális vállalásokat tett a magyar kormány, ami messze alulmúlja hazánk lehetőségeit.

„Maga Kaderják Péter klímaügyi államtitkár mondta azt nálunk a novemberi Európai ügyek bizottsága ülésén, hogy „A türelmetlenségét megértem, egyébként én is türelmetlen vagyok, én is várom azt, hogy elkészüljünk a Nemzeti Energia- és Klímaterv végső változatával, amit már nyilvánosságra tudunk bocsátani.” Tehát maga az államtitkár ismerte el, hogy nincs még kész terve Magyarországnak” – írja a képviselő.

A minisztérium közleményében kitért arra is, hogy a klímasemleges energiatermelés tekintetében Magyarország kiemelkedően jól teljesít – jobban, mint az Európai Unió legtöbb országa. Szél Bernadett szerint viszont ez is hazugság: „brutálisan nő a közlekedési kibocsátás, brutálisan nő az energiafelhasználás”.

„Az Orbán-kormány mindent a gazdasági növekedésnek rendel alá, nem érdekli, milyen levegőt szívunk, mit eszünk, milyen állapotban van a környezetünk és az sem érdekli, mi magunk milyen állapotban vagyunk. Kizárólag a befektetők szempontjait, az autóipar érdekeit nézi, az ő érdekeikre van szabva az adórendszerünk, a jogrendszerünk, a hatósági ellenőrzési rendszerünk, a munka törvénykönyvünk. A környezeti engedélyeztetési rendszert gyakorlatilag totálisan kiüresítették, mindenki oda és azt épít, amit akar” – áll Szél Bernadett Facebook bejegyzésében.

Bár erre a képviselő nem tért ki posztjában, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azért az ellenzéknek is odaszúrt. Mint írják, szerintük elég egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok klímaügyék mögé bújtatott, kormányellenes politikai nyilatkozatai valójában nem a klímaváltozás szembeni harcnak, hanem a politikai harcnak a részei.

A magyar kormány klímaválsághoz való elfogadhatatlan hozzáállásáról mi is többször írtunk cikket a közelmúltban. Jól mutatja, mit is gondol a Fidesz-KDNP korunk legfenyegetőbb globális veszélyéről, hogy nemrég „elfelejtettek” szólni arról, hogy épp nemzeti konzultációt folytatnak a témában, miközben Orbán Viktor egész egyszerűen nem ment el az országos klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló ülésre. Emellett nemrég kiderült az is, hogy Magyarország orosz befolyástól való félelmében kérne mentességet az EU-s klímavédelmi javaslat alól.