Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán nem, de Karácsony elment az országos klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló ülésre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma tárgyalta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága a Párbeszéd javaslatát, amely felhatalmazást adott volna a kormánynak arra, hogy klímavészhelyzetet hirdessen az országban, követve a Fővárosi Közgyűlés példáját. Az ülésre Karácsony Gergely főpolgármester mellett Orbán Viktor miniszterelnök is hivatalos volt, ő azonban meg sem jelent.

A mai bizottsági ülésen elhangzottakról Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester és Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő, a bizottság elnöke sajtótájékoztatón számolt be.

Mint azt Szabó Tímea elmondta, az ülésen a fideszes képviselők azzal érveltek a javaslat ellen, hogy a Fidesz nagyon komolyan veszi a klímavédelmet és mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a klímaváltozás hatásaitól az embereket. Szabó azonban egész máshogy látja.

„Az a világ, az a Budapest, az a Magyarország, amit most ismerünk, néhány évtized múlva nyomaiban sem fogja azt a képet mutatni, amit most. Kutya kötelességünk felkészülni a klímaváltozás adta változásokra, megvédeni a lakosságot úgy, ahogy Budapest is készül ezt tenni. Erre szerettük volna megkérni a kormányt. A kormány erre nemet mondott, de mi nem adjuk fel a harcot és tovább fogunk küzdeni a jövőben is, hogy megvédjük Magyarországot, megvédjük a gyerekeinket a klímaváltozás káros hatásaitól”

– mondta a képviselő.

Schmuck Erzsébet elmondta, ma sajnos bebizonyosodott, hogy a magyar miniszterelnököt nem érdekli a klímavészhelyzet és annak tartalma,

holott az Országgyűlésben nemrég azt mondta, nagyon érdekli, hogy a főváros milyen döntéseket hoz majd.

„Én arról kaptam tájékoztatást, hogy bevezetik a fővárosban, ez rendben van, legalább megértjük, mit is kell csinálni. Én a magam részéről kifejezetten támogatom, várom a közgyűlés döntését, hogy megértsem, mit lehet tenni a fővárosban, hogy csökkentsük a vészhelyzetet”

– mondta múlt héten Orbán.

Schmuck emlékeztetett: az LMP május elején nyújtotta be a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatát, amelyben konkrét javaslatok, lépések is szerepelnek.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a klímavészhelyzet kihirdetése nem szép szavakat jelent, hanem a cselevésnek a kezdetét”

– mondta.

Karácsony Gergely szerint bár ma nem sikerült győzelmet aratniuk, legalább újra tudtak beszélni arról, milyen fontos ez a kérdés. A főpolgármester biztos benne, hogy előbb-utóbb a parlament is fel fogja ismerni azt a felelősségét, amelyet már sok ország parlamentje felismert.

„Hosszan sorolhatnánk azokat a városokat, amelyek felismerték, hogy nem klímaváltozásról, hanem igenis klímavészhelyzetről kell beszélnünk, hiszen nagyon szűk az az időablak, amikor még a városok és kormányok cselekedni tudnak annak érdekében, hogy ez a bolygó – benne Magyarország és Budapest – továbbra is élhető maradjon”

– mondta Karácsony.

A főpolgármester megérti azokat a kormánypárti kérdéseket, hogy a főváros miért nem cselekszik a szavak helyett, de mint azt elmondta, sajnos nehéz örökséget kaptak, ugyanis a fővárosnak egyáltalán nem volt klímastratégiája, sem hulladékgazdálodási stratégiája, ahogy céldátumok sincsenek kitűzve a karbolsemlegesség elérésére, de még csak arra vonatkozó gondolatokkal sem találkoztak, hogyan tehetnék élhetővé Budapestet az unokáink számára is.

Az elmúlt hat hétben sokat dolgoztak ezen: olyan szervezeti működést alakítottak ki, amelyben a klímaváltozáshoz kapcsolódó tágabb területek is egy kézben összpontosulnak. A Fővárosi Közgyűlésben van ugyanis egy klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes Dorosz Dávid személyében, aki nem csak a klasszikus zöld ügyeket, hanem a klímavédelemmel kapcsolatos összes ügyet viszi (pl. lakhatás, közlekedés, fejlesztések). Karácsony szerint az lenne a helyes, ha a kormányzati struktúrában is lenne klímavédelemért felelős minisztérium, de sajnos erről sem született ma döntés.

„Nagyon sok feladat áll még előttünk. Természetesen tudjuk, hogy ez csak az első lépés, de azt gondolom, hogy ezt a lépést a magyar parlamentnek is meg kellett volna tennie. Ha most nem, akkor feltehetően egy másfajta parlamenti többség felismeri azt a felelősséget, amit a jelenlegi vezetők úgy látszik, még nem ismertek fel.”

– mondta Karácsony.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ma szintén sajtótájékoztatón reagált a bizottsági ülésen elhangzottakra. Szerinte Karácsony Gergely válaszaiból az derült ki, hogy semmilyen konkrét intézkedési terve nincs a fővárosnak, illetve az sem világos, mikor és a város mely területeiről akarják kitiltani a dízel és a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat, ezért kénytelen azt gondolni, hogy

„ez egy politikai PR-fogás, egy kamu, amit bedobtak a Fővárosi Közgyűlésben.”

A frakcióvezető-helyettes elmondta, továbbra is várják, hogy Karácsony Gergely ismertesse álláspontját ezekben a témákban – írja az MTI.

Címlapkép: Facebook / LMP