Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hongkong szálka az egypártrendszer szemében” – magyarok vállaltak szolidaritást a lázadó várossal

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mintegy 50 esernyős demonstráló fejezte ma ki tiltakozását Budapesten, a Kínai Népköztársaság nagykövetsége előtt az ellen, ahogyan az ország a Hongkongban kialakult tiltakozásokra reagált. A szolidaritási eseményt szervezők kifejezték, az ujgur autonóm terület „táborokba” gyűjtése után Kína most Hongkongban is rendőrállamot akar kialakítani, és miközben az ellentüntetők szerint rendőröket is megöltek, ez nem igaz, ugyanakkor tüntetők közül számos halálos áldozat volt.

„Hongkong szálka az egypártrendszer szemében, ahogyan szálka a kis sziget, Tajvan is. […] A kínai párt nem ismer el a magáétól eltérő véleményt, és minden ilyen véleményt kész megtorolni. Ismerjük ezeket a módszereket ma újra Magyarországon.”

-hangsúlyozta az egyik felvevő, egy hangosbeszélőbe bejátszott, felvett beszédből, miközben ő, leragasztott szájjal demonstrált.

A demonstrálók szóvivői hangsúlyozták, hogy számos nagy techcég kollaborál Pekinggel, így a Google és az Apple is, ugyanakkor a szabadság mellett minden európainak is kötelező lenne kiállni. Hangsúlyozták, az Egyesült Államok elnöke, Donald J. Trump ma már több rendeletben is kiállt Hongkong szabadsága mellett, a tiltakozók pedig ugyanezt kérik az Európai Uniótól.

Az esemény közben a rendőrség által a tiltakozóktól két kordonnal elválasztott, ugyancsak körülbelül 50, Kína-párti ellentüntető folyamatosan hazafias dalokkal, és mandarin nyelvű szlogenekkel kiabálta túl a tiltakozókat, majd, miután a Hongkong-párti demonstrálók angol nyelvű jelszavakkal („Free Hong Kong!”, „Free Tibet!”) válaszoltak, a rövid demonstráció hivatalos lezárása után egy még rövidebb, kölcsönös kiabálás vette kezdetét.

A hongkongi tiltakozásokkal szolidáris demonstráció a budapesti kínai nagykövetség előtt, 2019. november 28-án / Fotó: Mérce

Az ellendemonstrálók egyébként olyan, különböző felvételekkel készültek, amelyeket a kínai propaganda több fórumon is előszeretettel használ annak bizonyítására, hogy szerintük a hongkongi, demokráciapárti tüntetők az igazán erőszakos „provokátorok”.

Az esernyőket a 2014-es és a 2019-es tömegmozgalmak is Peking-ellenes érzelmeik kifejezésére használó hongkongiakra itt most leginkább ez, és egy nagy, fluoreszkáló transzparens képviselte a Hongkongért demonstrálók érzelmeit. Ők egyébként hangsúlyozták, hogy az ugyancsak Han-kínai többségi állampárt, és biztonsági szervek által által politikailag elnyomott ujgurok és tibetiek mellett is kiálltak.

A demonstrációt amiatt hirdették meg a szervezők, hogy az utóbbi hetekben bejárta a világsajtót, ahogyan az egyre hevesebben tiltakozó hongkongi diákokat a helyi rohamrendőrség pekingpárti erői erőszakkal verték szét, illetve még több, halálos áldozattal is járó akciót hajtottak végre a hongkongi műszaki egyetem kampuszán magukat elbarikádozó, és az ellenállásra is kész diákok ellen.

Múlt vasárnap helyhatósági választást is tartottak a hivatalosan még 2047-ig sajátságos önigazgatási rendszer alá tartozó 10 milliós városban, amely a Peking-párti erők súlyos, majdnem megsemmisítő vereségét eredményezte, ezzel valójában csak még tovább élezve az óriási hadi és technikai fölényben lévő pekingi állampárt, és a város ellenállóinak konfliktusát.

A teljes demonstrációt élőben közvetítette a Mérce is, amely itt, videón visszanézhető:

Kiemelt kép: Mérce