Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék elsöprő győzelmet arat Hongkongban, kisebbségben a Peking-pártiak

Ez a cikk több mint 4 éves.

CIKKÜNK FRISSÜL

Frissítés (5): 22:28: 

315 szék sorsa dőlt el eddig a 452-ből, és most már biztos az ellenzéki győzelem Hongkongban. A demokráciapártiak ezen helyek közül 282-t birtokolnak, a Peking-pártiak mindössze 32-t. A végeredménnyel kapcsolatban az elemzők hatalmas többséget jósolnak az ellenzéknek.

 

Frissítés (4) 21:28:

261 képviselői szavazás megszámolása után 234 demokráciapárti jelölt jutott be és 27 Pekinget támogató.

Frissítés (3) 21:22: 

A 452 tanácsi hely közel felénél (46,5%) eldőlt a győztes, így jelenleg 177 helyen (39,2%) az ellenzéki demokráciapárti erők ülnek, míg a Peking-párti kormányzati jelöltek mindössze 24 helyet (5,3%) tudhatnak magukénak. 9 független is bejutott (2%).

Frissítés (2) 19:07:

A Radio Television Hong Kong (RTHK) riportere szerint „földindulásszerű” ellenzéki győzelem várható, ahogy egyre több helyről jelentenek demokrácia-párti győzelmet a szavazatszámlálók. Sok helyen konkrétan prominens tüntető aktivistákat választottak a városi tanácsba.

Frissítés (1) 18:05:

Az arra jogosultak mintegy 71,2 százaléka, azaz csaknem 3 millió szavazó a végleges részvételi arány a vasárnapi választásokon.

Korábban írtuk:

Bár múlt héten a hongkongi kormányzat még a helyhatósági választások esetleges elhalasztásával riogatott, a voksolás a 18 kerületi tanács tagjaira mégis többé-kevésbé rendben lezajlott a Kínához tartozó autonóm városállam területén vasárnap, méghozzá tekintélyes részvételi aránnyal.

Hétfő délelőtt jelentette be a hongkongi kormányzat képviselője, Patrick Nip, hogy a hétvégi tüntetések következtében „csökkent az esélye” annak, hogy megtartsák az eredetileg november 24-re, vasárnapra időzített helyhatósági választásokat. A sajtónak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint elkötelezettek a kerületi önkormányzatok megválasztásának lebonyolítása mellett, ezért a forduló lemondását csak akkor lépik meg, ha „abszolút szükséges”.

A metropolisz választókorú lakosságának mintegy 70 százaléka járult az urnákhoz azok lezárásáig, ami az előző helyi választáshoz képest (2015) több mint 20 százalékos emelkedést jelent, akkor ugyanis 47,01 százalék volt a teljes részvételi arány.

A mozgósító hangulatot jól mutatja Stephen McDonell-nek, a BBC hongkongi tudósítójának videója is, amelyen az urnazárások előtt 10 perccel is választásra buzdító aktivisták láthatók:

illetve a Telegramon mindenkit a számlálások megfigyelésére kérnek aktivisták, akik hozzáteszik, hogy mindenki vigyen zseblámpát is, ha „esetleg áramkimaradások lennének.”:

Kép: Mérce/Telegram

Bár a hongkongi parlament, azaz a Törvényhozó Tanács tagjaira csak jövőre szavaznak, a mostani helyhatósági választásokra sokan úgy tekintettek, mint amin a kormányzó Carrie Lam felett is ítél a nép.

Az eredmény pedig komoly ellenzéki előretörést mutat a Peking politikáját kiszolgáló és általa támogatott, szervezettségében és forrásainak nagyságában egyeduralkodó városvezetőkhöz képest.

A korábbi, 2014-es „Occupy” (vagy más néven „Napraforgós”) tüntetésekkor megismert aktivisták közül ketten is megnyerték körzetüket (Tommy Cheung és Lester Shum), illetve a szintén ellenzéki Clara Cheung olyan körzetet hódított el a kormányzó párt jelöltjétől, ahol 1997 óta Pekinget támogató vezetés volt.

Olyan jelölt is volt az ellenzék soraiban, aki úgy nyerte körzetét, hogy a választási kampány majdnem teljes utolsó hetét a rendőrök által körülzárt Műegyetemen csapdába esve töltötte.

Választás a zavargások közepette

Múlt hét végén, illetve még pár nappal később is zajlott – ahogy arról mi is beszámoltunk – a Hongkongi Műegyetem rendőrségi ostroma, amelynek során több száz demonstráló – főként fiatal – barikádozta el magát az egyetemi kampuszon, és verte vissza a rohamrendőrök rohamait napokon keresztül.

Miután sokaknak orvosi ellátásra volt szüksége az összecsapásokban szerzett sérülések miatt, helyi idő szerint hétfő éjszaka 600 demonstráló adta fel a küzdelmet a rendőrök által körülzárt műszaki egyetem épületében, miután közvetítők és egyetemi oktatók segítségével alkut kötöttek a hatóságokkal arról, hogy szabadon távozhatnak.

A kormányzó arról is beszámolt, hogy az éjszaka folyamán távozó több száz tüntető között mintegy kétszáz kiskorú is volt, akiknek idősebb társaikhoz hasonlóan szintén felvették az adataikat a rendőrök, fenntartva a jogot, hogy később felkeressék és előállítsák őket.

Kedden délelőtt a talpon maradt körülbelül 100 tüntető fele elsősorban a hideg, az éhség és a számos sérült ellátáshoz szükséges elsősegély-felszerelés hiánya miatt ugyancsak megadta magát.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel fél éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét. Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását követelték.

(South China Morning Post; Hong Kong Free Press; RHTK)