Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrségi ostrom után lángokban áll Hongkong műszaki egyeteme

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (23:19):  Magyar idő szerint nem sokkal 11 óra előtt támadást indított a rendőrség a hongkongi műszaki egyetem kampusza ellen, a támadás pedig sikerrel is járt, első körben. A tüntetők egy részét letartoztatták, sok lehet a sérült.


A megmaradt tüntetők az egyetem épületébe vonultak vissza, és annak bejáratát Molotov-koktélokkal felgyújtották.


A városban továbbra is több helyen zajlanak összecsapások, az egyetemre élelmiszer- és gyógyszerutánpótlást szállító aktivistákat feltartóztatta a rendőrség. A kommentár szerint humanitárius válság van, segítséget kérnek, időnként elmegy az egyetemről érkező jel. Helyi idő szerint reggel negyed hét múlt.

Frissítés (19:43): Intenzív összecsapások zajlanak a Jordan Roadnál (lásd a térképünket lentebb), mivel az ostromlott egyetemistákat felszabadítani igyekvő tüntetők próbálják elterelni a rohamrendőrség egységeit.

 

Frissítés (19:35): Az egyetemen körülzárt tüntetők egy katapulttal kilőttek egy rendőrségi járművet, lángba borítva azt.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Hongkongban huszonharmadik hete tartanak kisebb-nagyobb intenzitással a tüntetések, melyek eredetileg a kiadatási törvény miatt robbantak ki, amely lehetővé tette volna, hogy Hongkong kiadhassa a városállam területén tartózkodó politikai menekülteket Kínának.

Korábban is előfordult, hogy a rendőrség éles lőszert vetett be az összecsapások során, azonban a helyzet vasárnap este mérgesedett el igazán, mikor a hatóságok körbezárták a hongkongi műszaki egyetemet, melynek területén tiltakozók, javarészt diákok barikádozták el magukat.

Miután elmérgesedett a helyzet, és a barikádoknak rontó páncélozott vízágyút Molotov-koktéllal verték vissza a tiltakozók, több ezren indultak el éjszaka az egyetemhez, hogy felszabadítsák az ostromgyűrűből.

Eközben tüntetők egy másik csoportja az egyik hongkongi rendőrőrshöz vonult, hogy ezzel megossza a hatóságok erejét és figyelmét az egyetem és az új helyszín között.

vörös nyilak: az egyetem és a rendőrőrs. sárga nyilak: a tüntetők mozgásai. Grafika: Mérce. Alaptérkép forrása: Google.

A rendőrség többször közölte, hogy amennyiben az egyetemfoglalók nem fejezik be az íjak és Molotov-koktélok használatát, éles lőszerrel fognak válaszolni, és több jelenlévő számolt be géppisztolyokkal felszerelt rohamrendőrök jelenlétéről. Gépfegyveres rendőrökről valóban érkeznek felvételek, de azt jelenleg nem tudjuk biztosra, hogy valóban éles lőszerük is van-e.

 

Az egyetem területén és a környéken többen megsérültek az egész nap tartó összecsapásokban, a tüntetőket önkéntes egészségügyi személyzet látta el, akiknek egy része még mindig az egyetem területén tartózkodik, a visszavonulókat viszont helyi források szerint a rendőrség összegyűjtötte és egyelőre szabad téren tartják őket fogva. A hongkongi újságíróknak pedig úgy nyilatkozott a rendőrség, hogy mindenkit letartóztatnak, aki az egyetem területét elhagyja, amennyiben nem rendelkezik újságíró igazolvánnyal.

 

A rendőrség a délután után éjszaka is megpróbált páncélautóval betörni az egyetem területére, azonban továbbra sem járt sikerrel,

 

miközben a város más pontjain is Molotov-koktélokkal vették fel a tüntetők a rendőrség páncélautóival a harcot.

 

Máshol pedig autósokat próbált könnygázzal oszlatni a hongkongi rendőrség, noha szorosan egymás mellett álló gépjárművekkel – akárcsak egy forgalmi dugó esetén – viszonylag nehéz hirtelen odébb állni.

 

A legutóbbi hírek szerint a rendőrség visszautasította a helyi katolikus egyházmegye helyszínen lévő vezetőjének a kérését, hogy nyissák meg az egyetem körüli ostromgyűrűt, miközben páncélautókból, gumilövedékekkel lövéseket adnak le az egyetem területére.

Cikkünk frissül!

Címlapkép: CarmenNG/Twitter