Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íjakkal és nyilakkal lőttek a hongkongi tüntetők a rendőrökre, Kína katonákat mozgósít

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szabályos ütközet zajlott egész éjjel a Hongkongi Műszaki Egyetem kampuszánál, miután a helyi rendőrség a kínai hadsereg helyőrségének tagjaival közösen próbálta meg eltávolítani a városban mindenfelé emelt barikádokat.

Az egyetemi épületet elfoglaló tüntetők parittyából kilőtt benzines palackokkal bombáztak, és többen a tetőről nyílzáport zúdítottak a torlaszokat lebontani igyekvő egyenruhásokra.

A hatóságok közlése szerint egy rendőrségi szóvivő a lábán sérült meg, miután eltalálták egy nyílvesszővel. A rendőrség könnygázzal és festékes vízágyúkkal válaszolt.

 

A mintegy féléve tartó hongkongi erőszakhullám azután erősödött fel, hogy a Kínai Néphadsereg városban állomásozó helyőrségét is bevonta a helyi adminisztráció a tüntetések alatt emelt torlaszok eltávolításába, ami a helyiekben riadalmat keltett.

A kínai kormány megerősítette, hogy katonái az autonóm város rendelkezésére állnak, ha a kormányzat segítségül hívná őket, de alapvetően kitartanak az álláspontjuk mellett, hogy a lokális hatóságoknak kell fenntartaniuk a rendet.

A hongkongi oktatási hivatal csütörtökön általános iskolaszünetet rendelt el, miután a demonstrálók városszerte barikádokat emeltek a reggel csúcsforgalomban a forgalmasabb csomópontok közelében.

Az iskolaszünet elrendelése azért kellemetlen Carrie Lam kormányzónak, mert hét elején még maga nyilatkozott arról, hogy ez nem következik be, mivel

„Az internetezők azt a hatást akarják kelteni, hogy Hongkong összeroppant. Ha a kormány bármilyen napi tevékenység működését leállítaná, akkor abba a csapdába esnének, hogy valóban megbénítottuk a várost”.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel fél éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét. Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását követelik.

(Reuters, MTI)
Címlapkép: Reuters livestream