Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Káosz Hongkongban: a tüntetők felgyújtottak egy autót és bevetették a „hétköznapi erőszak” stratégiáját

Egyre durvábbak a tiltakozások Hongkongban, miután hétfőn egyetlen nap alatt a rendőri és tüntetői erőszak több formája is felütötte a fejét: egy demonstráció során egy rendőr éles lőszerrel lőtt meg egy tüntetőt, akit kritikus állapotban szállítottak kórházba, egy motoros rendőr pedig majdnem elütött két demonstrálót.

Mindeközben a tüntetők felgyújtottak egy férfit, aki épp a rendőrökkel vitatkozott, azóta pedig a rendőrség közölte, hogy azért lőtték meg a 21 éves egyetemistát, mert el akarta lopni egyik munkatársuk fegyverét, valamint több mint 100 gyorskötözőt találtak a táskájában. Hétfőn összesen 287 tüntetőt tartóztattak le, akik közül a legfiatalabb 12, a legidősebb pedig 82 éves volt.

Kedden az egyetemek lettek az összecsapások központjai: a rendőrök már reggel 8 előtt könnygázzal fújták le tüntetőket a City University-n, amire a tanulók szerint semmi okuk nem volt, egyszerűen „a rendőrség utálja a diákokat, és ok nélkül mennek ki különböző kampuszokra” – mondta egy lány a South China Morning Postnak.

Helyi idő szerint kedd délutánra érte el eddigi tetőpontját az aznapi tüntetés, ugyanis a Hongkongi Kínai Egyetemen elbarikádozták magukat a tüntetők, Molotov-koktélokat dobtak a könnygázzal oszlatni próbáló rendőrökre, majd felgyújtottak egy korábban már összeroncsolt autót. A Reuters végig élőben közvetítette a félórás összecsapást, itt lehet megnézni:

Eközben folyamatosak a tiltakozások a Hongkongi Egyetemen és a The Hong Kong Polytechnic University-nél is. Utóbbin kedden jelentették be, hogy a tüntetés okozta károk miatt szerdán nem lesz tanítás (a tüntetők kukákat és törmeléket dobtak le az egyetemi hídjáról az útra), a Hongkongi Kínai Egyetemen pedig eleve szünetet rendeltek el egész hétre.

Délben a városközpontban tüntetők pedig bevetették az általuk „hétköznapi erőszaknak” nevezett stratégiát.

Egy 25 éves, Dee nevű férfi a kezdeményezésről azt mondta, a hétvégi és késő délutáni tiltakozások helyett átállnak arra, hogy hétköznap dél körül, a kereskedelmi negyedben demonstráljanak. Így csúcsidőben bénítják meg a városközpontot és ebédszünetben sok dolgozó tud hozzájuk csatlakozni.

A belvárosban azóta is tart a tüntetés, a résztvevők torlaszokat építettek, a rendőrség pedig könnygázt fújt a tiltakozókra.

Mindeközben percenként jönnek a hírek arról, hogy a város különböző pontjain megbénul a közlekedés, sok iskolát és egy bevásárlóközpontot bezártak, a rendőrség egyik szóvivője pedig kedd délután azt nyilatkozta,

„A társadalmunk a teljes összeomlás küszöbére taszították”, utalva az előző két nap eseményeire.

Carrie Lam, Hongkong kormányzója ezzel szemben heti eligazításán az alábbiakat mondta, reagálva azokra a kérésekre, hogy rendeljenek el szünetet minden iskolában biztonsági okokból:

„Az internetezők azt a hatást akarják kelteni, hogy Hongkong összeroppant. Ha a kormány bármilyen napi tevékenység működését leállítaná, akkor abba a csapdába esnének, hogy valóban megbénítottuk a várost”.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki közel fél éve, hogy a kormány bevezette a kiadatási törvényt, amely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét. Habár Carrie Lam augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, azóta már a kormány és vele a kormányzó távozását követelik.

(South China Morning Post, Reuters)

Címlapkép: Reuters livestream