Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éles lőszerrel lőtt mellkason egy tüntetőt a rendőrség Hongkongban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A hongkongi tüntetések eddigi legdurvább rendőri fellépésére került sor kedd este, a Kínai Népköztársaság fennállásának 70. évfordulóján: a Guardian percről percre tudósítása szerint a rendőrség éles lőszerrel mellkason lőtt egy tüntetőt, aki a sérülését követően vérző mellkassal orvosi segítségért könyörgött.

A helyi Stand News hírportál több videót is közzétett az eldördülő lövésekről és később a sérült férfiról.

A hongkongi tüntetések immár közel négy hónapja tartanak, a mai állami ünnepet pedig „a Gyász Napjának” bélyegezték. A tiltakozók, akik már hetek óta nem csupán a tüntetéseket eredetileg kiváltó kiadatási törvény ellen vonulnak utcára – amit időközben Carrie Lam, Hongkong kormányzója már hivatalosan is visszavont –, hanem a demokráciáért és a Kínától való függetlenségért demonstrálnak, kimondott célja, hogy a keddi tüntetéssel beárnyékolják az állami ünnepségeket.

Ma van a Kínai Kommunista Párt hatalomra kerülésének 70. évfordulója, emiatt Kínában hatalmas ünnepségek voltak: a pekingi Tiananmen téren civil és katonai felvonulások is voltak, utóbbi során 15 ezer katonai alakulat vonult fel, valamint a kínai hadsereg legújabb fegyvereit is bemutatták. Hszi Csinping kínai elnök ünnepi beszédében ígéretet tett arra, hogy Kína fenn fogja tartani Hongkong hosszútávú jólétét és stabilitását.

Mindeközben Honkongban délutánra több tízezer tüntető vonult az utcára, a „gyász napja” alkalmából papírpénzt szórtak szét a tüntetés útvonalán, ami a hagyományos gyászszertartás része. A Guardian-nek nyilatkozó egyik tüntető szerint a demonstráció olyan volt, „mint egy temetés a városunknak”.

A békésnek induló tüntetés hamarosan erőszakossá vált, miután a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be a tüntetőkkel szemben, akik pedig Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket. Ennek köszönhetően több helyen tűz ütött ki. A rendőrök szerint a tüntetők maró folyadékkal is leöntötték őket, a sérüléseikről fotókat is készítettek.

Helyi idő szerint délután 5 óra körül videók kezdtek keringeni a neten arról, hogy a rendőrség figyelmeztető lövéseket ad le, nem sokkal ezután jött a hír, hogy egy tüntetőt éles lőszerrel lőttek meg. Az éles lőszer használata a legfrissebb helyszíni videók tanúsága szerint folytatódott, bár további sérültekről még nem érkeztek hírek.

A hongkongi tüntetések, amik eredetileg a kiadatási törvény miatt robbantak ki, amely lehetővé tette volna, hogy Hongkong kiadhassa a városállam területén tartózkodó politikai menekülteket Kínának, már 17. hete tartanak folyamatosan. Az elmúlt hónapok eseményei a 30 évvel ezelőtti Tiananmen téri tüntetések óta talán a legnagyobb kihívás, amivel a kínai államnak meg kell birkóznia, miközben az is nagy nemzetközi figyelmet irányított az országra az utóbbi időben, hogy egyre-másra jönnek a hírek arról, hogy a kormányzó párt több millió ujgur nemzetiségű, muszlim állampolgárt hurcoltatott el börtöntáborokba.

Amennyiben tovább eszkalálódnak a hongkongi események a nap folyamán, cikkünket frissítjük majd.