Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem felejtem el az estét, amikor elhatároztam, hogy menekülni kell”

Idén ismét megrendezésre került a Néma Tanúk Menete, melyen a résztvevők a nők és gyerekek elleni erőszak áldozataira emlékeznek. Az esemény a 16 Akciónap magyarországi nyitóeseménye, amelyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek.

Idén a 16 Akciónap kiemelt témája a gyerekbántalmazás, hiszen, ahogy azt a szombati nyitóeseményen Spronz Júlia, a Patent Egyesület  jogsegély-szolgálatának vezetője is kiemelte, az anya ellen alkalmazott erőszakban nagyon gyakran a gyerek az egyik legfőbb eszköz.

Tavalyi cikksorozatunkat a nők elleni erőszak témájában itt olvashatjátok.

A magyar igazságügyi rendszer – jelenlegi működésében legalábbis biztosan – nem tűnik arra alkalmasnak, hogy a bántalmazó kapcsolatokat felismerje és a gyámügyi kérdéseket ennek megfelelően kezelje. Ez derült ki az esemény két meghívott vendégének, Stiller Ibolyának és Nagy Gabriellának a történeteiből is, akik mindketten hosszú ideje (előbbi nagyjából egy éve, utóbbi már 4 éve) küzdenek azért, hogy visszaszerezzék gyerekeiket bántalmazó apjuktól.

A Néma Tanúk Menetén minden évben felolvassák azoknak a nőknek és gyerekeknek nevét, akikről abban az évben a nyilvánosság számára is kiderült, hogy párkapcsolati vagy családon belüli erőszak következtében haltak meg, akárcsak a gyilkosság módját. Az idei névsorról külön videót készítettünk:

A felvonulás során a szervezők a Kúria és az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt felolvasták követeléseiket a magyar igazságügyi rendszer és az érintett hatóságok felé. A követelésekről bővebben a felvonulást bemutató cikkünkben lehet olvasni, vagy az alábbi videókban lehet visszanézni:

A 23-i eseményt élőben is közvetítettük, itt megtekinthetők a felszólalások teljes egészükben, itt pedig maga a felvonulás, ami a Kossuth téren gyertyagyújtással zárult.

A 16 akciónap december 10-ig tart. A programok közül itt válogathattok, és a 16 nap Facebook-oldalán is megtaláljátok őket.

A videót készítette: Csengel Karina és Pósfai Orsi
A videóban felhasznált zene Balogh Zsófia, a NANE aktivistájának „Na Ne Már” című dala, melyet a 2017-es Néma Tanúk Menetén adott elő.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Címlapkép: A 2019-es Néma Tanúk Menete. / Mérce fotó

Hol politizáljon az ellenzék a szájzártörvény után: az Országgyűlésben vagy az utcán?

Hol képviseli választópolgárait az ellenzék, ha az Országgyűlésben Kövér László az úr? Mit csináljon egy politikus, ha kérdéseire Orbán Viktor csak cinikus választ ad? Hogyan juthat bárki valódi információkhoz, ha a Fidesz mindent megtesz azért, hogy elfedje azokat? Hol politizáljon az ellenzék: az Országgyűlésben vagy az utcán?