Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy csövön eresztik le a Mátrai Erőmű melletti szúrós szagú víztározót, a helyiek bejelentést tettek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb fordulat a Mátrai erőműnél és a szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol gabonafeldolgozó környékén tapasztalható környezetszennyezés ügyében, hogy a 24.hu helyszíni tudósítása szerint immár egy több kilométer hosszú műanyagcsövön utazik a szúrós szagú folyadék.

A műanyag csövet a lap információi szerint vasárnap helyezték ki,

és az erőmű mögötti patakból szállítja az ismeretlen összetételű, a vizet kékesszürkére festő folyadékot egy út menti kútba, ahonnan egy Detk felé folyó érben folytatja útját, a cső miatt bejelentést tettek a helyiek.

Ahogy azt mi is megírtuk, a szúrós szagú gáz valószínűleg szerves bomlásból származik, ami az erőmű és a gabonafeldolgozó közös víztározójában mehetett végbe. Ezt a víztározót a 24 információi szerint pénteken elkezdték leengedni, azonban az erős szag miatt abbahagyták, és most ezt folytatják a csövön keresztül.

A lap kereste az érintett cégeket, ahonnan nem kapott választ, és egyelőre a visontai körzeti orvosi rendelő sem válaszolt kérdésükre, melyben a gázszivárgás miatt bejelentkező betegek számáról érdeklődtek, a polgármesteri hivatal azonban estére ígért tájékoztatást.

Mint arról korábban beszámoltunk, noha az erőműben már korábban is panaszkodtak munkások a nyálkahártya és a torok irritációjára, valamint fejfájásra, a hatóságok és a kormány szerint az ég világon semmi gond nincsen, és az erőmű területén kívül nincs egészségügyi határértéket meghaladó szennyezés. Emellett azt is állították, hogy a szennyezett patak nem habzik, noha múlt heti ottjártunkkor egyértelműen habzott.

Ami különösen érdekes annak fényében, hogy helyi információink szerint a patak vízminőségével nem volt probléma a Viresol gyárának megnyitása előtt, halak éltek benne – azóta megdöglöttek – és a helyiek még fürdésre is használták, amire jelen állapotában egyértelműen alkalmatlan.

Arról pedig, hogy miért rossz az, ha Mészáros Lőrinc cégeit kevésbé lelkesen vizsgálják a hatóságok, például a katasztrófavédelem, mint olyan cégeket melyek nem kormányközeli üzleti körökhöz kötődnek, ebben a cikkünkben írtunk.

via 24
Címlapkép: Greenpeace