Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Inna-e a Bene-patak vizéből Mészáros és Orbán?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Amikor szerdán telefonon beszéltem egy, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű és az állami támogatásból felépült Viresol Kft. telephelye környékén élő nővel arról, hogy hamuszürke lett a helyi Bene-patak, viccesen mesélte, hogy az egyik tévéstáb azt kérdezte, van-e halpusztulás? Azért nevetett, mert a halak egy korábbi nyári szennyeződésben már kipusztultak a patakból.

A nő azt is elmesélte, hogy korábban horgásztak és fürödtek a patakban, a gyerekek ott játszottak, de mióta a Viresol megnyílt, ennek vége. Vége, mert a cég, bár pénzt és új munkahelyeket is hozott a térségbe, de ipari szennyezést is.

Persze megnyugtató az, ha egy sajtótájékoztatón a Mátrai Erőmű vezetése elmondja, hogy nincs gond, de nem szeretne belemenni a részletekbe, mert úgyse érti senki, és hogy az se gond, ha a környék kénszagban úszik, mert attól még, hogy szaga van a gáznak, lehet 0-ás értéke a koncentráció veszélyességének. Csak ugye nem lepődik meg senki, ha ez nem megnyugtató az állampolgároknak?

Meg egyébként elmondhatja azt a katasztrófavédelem, hogy nincs gond, de az ipari létől habzó, hamuszürkére változó patak, a településeken terjengő kénszag, a gáz, ami fejfájást és torokkaparást okoz a helyieknek, a cégeknél elszíneződő fémpénzek, a csak gázmaszkban megközelíthető részek a gyárakban, a véres székletet produkáló dolgozó, és a többi munkavállalói rosszullét mindennek nevezhető, csak normálisnak nem. Meg, ha még nem is jár konkrét emberi károsodással, akkor se mondjuk erre azt, főleg a nyári eset ismeretében, hogy semmi gond sincsen.

Ahogy az se normális, hogy Visonta polgármesterét is csak 4 nappal később tájékoztatták, és az se, hogy nem a cégek, hanem lakossági bejelentésre ment ki a katasztrófavédelem.

A napokban a Mátrában egy ipari szennyezés keletkezett, ami minden bizonnyal az ott működő cégek hibájából történt. Nehéz ezt máshogy nevezni.

A kormány és a hatóságok pedig egyszerűen nem reagálnak normálisan. Az, hogy Gulyás Gergelynek nem az a válasza a kormányinfón, hogy feltárjuk a problémákat, megbüntetjük a cégeket, és mindent megteszünk a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében, hanem egyszerűen letagadja, hogy habzott volna a patak, arra tényleg nem tudunk mást idézni, mint a nemrégiben megjelent Csernobil sikersorozat egyik sorát:

„3,6? Nem jó, de nem is tragikus.”

Mert itt is arról van szó, hogy a majdnem Orbán Viktor tulajdonában lévő cégek szennyezéséről mintha senki sem merne beszélni. A helyiek, akikkel beszéltem, nem mertek nyilatkozni, mert azt gondolják, ha nyilatkoznak, akkor vége a településüknek, és őket is retorzió érheti. És ezt nem a helyi polgármester gondolja, vagy képviselő-testületi tag, hanem teljesen egyszerű emberek.

De ha tényleg nincs semmi gond, ha tényleg normálisnak gondolják emberek, hogy hamuszürke a patak vize, akkor lehet példát mutatni. Van a térségnek országgyűlési képviselője, speciel fideszes, van a cégnek tulajdonosa, speciel Mészáros Lőrinc, és van ennek az országnak egy miniszterelnöke, Orbán Viktor.

Érdemes lenne megnyugtatni a helyieket pár szóval, vagy esetleg, ha már férfiasság és bátorság, és nincs semmi baj, akkor lehet fürödni a Bene-patakban, vagy inni a vízéből, ha nincs itt ipari, környezeti katasztrófa.

Kiemelt kép: Mérce olvasói fotó