Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rejtélyes módon eltűnt az Alkotmánybíróság honlapjáról a lúgos orvos panaszát tárgyaló napirendi pont

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden tárgyalta volna az Alkotmánybíróság a „lúgos orvos” néven elhíresült Bene Krisztián alkotmányjogi panaszát, ám végül csak egyetlen ügyben hoztak döntést, a többi átkerült november 12-re. Viszont a mai napra már a 12-én tárgyalandó ügyek közül is eltűnt, ahogyan azt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal is felfedezte.

Arról, hogy pontosan mi a helyzet az ügyben, mikorra lett (megint) eltolva a tárgyalás, semmilyen hír sincsen.

„Ez az áldozat, és mindazok semmibevétele, akik őt támogatják, akik az ő ügyét személyes ügyükként élik meg. Ez az összes áldozat megalázása, akiknek így az az üzenet, hogy nem számít, mit élnek át a jogi folyamatok végét várva, teljes bizonytalanságban.”

-írják.

A Kúria tavaly nyáron jogerősen 11 év letöltendő börtönre ítélte Bene Krisztiánt. Az ítélet hosszú éveken át zajló folyamatot zárt le: az orvos 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője, Renner Erika nemi szervét, ezzel súlyos, maradandó károkat okozva neki. A Fővárosi Főügyészség egy évvel a támadás után megszüntette a nyomozást, majd csak Renner panasza után emelt újra vádat. Első fokon végül négy évre, másodfokon 9 év börtönre ítélték Benét.

2017 júniusában a Kúria arra hivatkozva helyezte hatályon kívül a másodfokon hozott ítéletet és rendelt el új eljárást, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádlottal szemben. A megismételt másodfokú eljárásban Benét ismét 9 év börtönre ítélték, ezt a Kúria súlyosbította végül 11 évre.

A jelenlegi alkotmányjogi panaszt, amelyet az Alkotmánybíróság kedden tárgyalt volna, Bene azért nyújtotta be, mert szerinte megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától.

„Úgy vélem, hogy az éj leple alatt eltüntetett ezer sárga rózsa üzenete nem ért célba. Hiába az országos hírverés, a tévériportok és interjúk, a több tucatnyi újságcikk, a rengeteg lecserélt profilkép, az intenzíven tematizálódó közbeszéd, ez az óriási közérdeklődés sem tette világossá, hogy a köz tájékoztatása ebben az ügyben elengedhetetlen.”

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene így arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy nyújtson tájékoztatást a köznek – és ezért arra biztatja az olvasókat, hogy ők is írjanak a bíróságnak, választ követelve.

Az ügyben a Mérce is kereste az Alkotmánybíróságot, ám tájékoztatást még nem kaptunk – újabb információ esetén a cikket frissítjük.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton