Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerősen 11 év letöltendőt kapott a lúgos orvos

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kúria jogerősen, 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bene Krisztiánt, a lúgos orvosként elhíresült korábbi kórházigazgatót. Fellebezésnek helye nincs.

Bene Krisztián, a budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatója, 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője nemi szervét, miután a nő szakított vele. A támadó által használt vegyszer maradandó károsodásokat okozott az áldozatnak, aki már sosem élhet normális nem életet, és nem tudni, hogy lehet-e gyereke.

A férfit első fokon mindössze négy évre ítélték, majd másodfokon kilenc évet kapott. Ezt az ítéletet azonban a Kúria arra hivatkozva semmisítette meg tavaly júniusban, hogy nem állnak rendelkezésre kellő bizonyítékok a vádlott ellen. A megismételt másodfokú eljárásban Benét ismét kilenc év letöltendőre ítélték életveszélyt okozó testi sértésért, a Kúria mai határozata ezt az ítéltet súlyosbította.

Az öt éve folyó ügy a magyar bíróságok és a média egyfajta tesztjévé vált, ahogy az is számos alkalommal kiderült, hogy a magyar nyilvánosság milyen szinten hajlik a bántalmazott nők hibáztatására és egy „köztiszteletben álló férfi” mentegetésére, még egy olyan nyilvánvaló esetben is, mint Bene Krisztiáné, annak ellenére, hogy a bántalmazott nő, Renner Erika vállalta, hogy a nyilvánosság előtt védi meg igazát.

A Fővárosi Főügyészség már egy évvel a támadás után megszüntette a Bene elleni nyomozást, és csak a sértett panasza után emelt vádat, az orvos praktizálástól való örökös eltiltására is csak a másodfokú ítelettel került sor. Bene Krisztiánnak tavaly márciusban még arra is lehetőséget adtak, hogy a közmédiában mosdassa magát.

(444.hu, Mérce // Címoldali kép: Renner Erika a Kúria tavalyi határozata után; MTI/Mohai Balázs)