Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reggelre eltakarították a lúgos orvos áldozata mellett kiálló tüntetők rózsáit a Kossuth térről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő este sárga rózsákat vitt körülbelül ezer tüntető a Parlament elé, hogy arra emlékeztessék az Alkotmánybíróság testületének tagjait: a „lúgos orvosként” elhíresült Bene Krisztián szabadulása „iszonytató üzenet lenne minden áldozatnak, az összes hozzátartozónak, és az egész társadalomnak”.

A párkapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképeként szolgáló sárga rózsák tucatjait azonban reggelre az utolsó szálig eltüntették a Kossuth térről. Mint azt a lúgos orvos áldozata, Renner Erika mellett kiálló Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport írja Facebook-oldalán, a virágok mind egy-egy emberi gesztust jelentettek.

„Ha úgy tetszik, jelképes ölelés azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. El kellett őket hurcolni, hogy már a reggel munkába igyekvőket se zavarják meg tolakodó sárgaságukkal. Nehogy megsértsenek valakit a töviseik. Nehogy egy pillanatra bárki is megálljon, és bármit is érezzen.”

„Semmi sincs rendben, amíg heti legalább egy nő nem olyan szerencsés, mint Renner Erika, és belehal volt vagy jelenlegi partnere bántalmazásába. Semmi sincs rendben, amíg az áldozatnak kell kikaparni az igazságát, és amíg a törvény igazából csak az elkövetőt védi. Semmi sincs rendben, amíg úgy söprik le az akaratunkat az asztalról, mintha egy túlpörgött kisgyerek vattacukorért kuncsorogna a vurstliban.”

– vázolják a nők elleni erőszak és az igazságszolgáltatás kapcsolatát.

A csoport szerint az egyént talán el lehet hallgattatni, a „közösség azonban keményebb dió.”Azt ígérik, ha kell, újra utcára mennek akár többen is, mint hétfő este.

Bene Krisztián, a budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatója, 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője, Renner Erika nemi szervét, miután a nő szakított vele. A támadó által használt vegyszer súlyos, maradandó károsodásokat okozott az áldozatnak.

A Fővárosi Főügyészség egy évvel a támadás után megszüntette a nyomozást, majd csak Renner panasza után emelt újra vádat. Első fokon végül négy évre, másodfokon 9 év börtönre ítélték Benét. 2017 júniusában a Kúria arra hivatkozva helyezte hatályon kívül a másodfokon hozott ítéletet és rendelt el új eljárást, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádlottal szemben. A megismételt másodfokú eljárásban Benét ismét 9 év börtönre ítélték, ezt a Kúria 2018 júliusában súlyosbította végül 11 évre.

A lúgos orvos most mégis szabadlábra kerülhet, ugyanis alkotmányjogi panaszt nyújtott be arra hivatkozva, hogy szerinte megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától.

A panasz arra alapszik, hogy a Kúria az ügyben hozott utolsó (2018 júliusi) döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, de a végső, jogerős ítélet meghozatalakor már az új. És míg az új törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést módosítsák, addig a régi értelmében lett volna ennek helye.

Hétfőn telefonon érdeklődtünk az Alkotmánybíróságnál arról, ma születik-e döntés a lúgos orvos alkotmányjogi panaszáról, az üggyel kapcsolatban azonban semmilyen információt nem adtak ki a sajtónak.

Az öt éve folyó ügy a magyar bíróságok és a média egyfajta tesztjévé vált, ahogy az is számos alkalommal kiderült, hogy a magyar nyilvánosság milyen szinten hajlik a bántalmazott nők hibáztatására és egy „köztiszteletben álló férfi” mentegetésére.

A 16 akciónap keretein belül tavaly a Mércén jelent meg Renner Erika emberi jogok világnapján elmondott beszéde, amely ide kattintva olvasható el.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton