Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak a Fidesz – közölte a hvg.hu-val a párt országgyűlési frakciója. Handó jelölésére azért van szükség, mert az első Orbán-kormány kancelláriaminiszteréből alkotmánybíróvá avanzsált Stumpf Istvánnak már júliusban lejárt a mandátuma, az ő megüresedett helyére kell új embert jelölni.

Mivel a Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik a törvényhozásban, ezért túl sok meglepetésre nem érdemes számítani, a bejelentést akár már jövő héten parlament általi szavazás szentesítheti.

Handó Tünde 2012 óta vezeti a bíróságok irányítását ellátó Országos Bírói Hivatalt (OBH), amelynek élén az elmúlt években a bírói kar egy jelentős részét sikerült magára haragítania.

Lassan két éve húzódik konfliktusa a bírák önigazgatási szerveként működő Országos Bírói Tanáccsal (OBT), amelynek elviekben épp Handó munkáját kéne ellenőriznie, de erre utóbbi vezetési stílusa nem sok lehetőséget ad. Az OBT nem csak azt rója fel Handónak, hogy ellehetetleníti felügyeleti jogának gyakorlását, de kritizálta önkényes bírói kinevezési és előléptetési gyakorlatát is.

Főként a következőket kifogásolta az OBT:

  • Egyes bírák más bíróságra történő törvénysértő kirendelési gyakorlatával megsértette az állampolgárok törvényes bíróhoz való jogát.
  • A bírósági vezetői álláshelyekre vonatkozó pályázatok elbírálása során a véleményező testületek által támogatott pályázó kinevezése helyett rendszeresen csak megbízással töltötte be a pozíciót, ezzel kiüresítette a sarkalatos törvény pályázati rendszerének lényegét.
  • A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének törvénysértő kinevezését az OBT jelzése ellenére nem vizsgálta ki.
  • A bírósági fejezetre vonatkozó költségvetési javaslatát az OBT véleményének kikérése nélkül terjesztette a kormány elé.

A bírák 2018-ban többször is tiltakoztak Handó szerintük törvénysértő ügyködésével szemben, válaszul az OBH elnöke bojkottálja az OBT ülését (pedig ezt még az igazságügyi tárca sem teszi), sőt a költségvetését is megpróbálta elkaszálni.

A feszültség idén májusban odáig fajult, hogy az OBT a parlamenttől kérte Handó felmentését. Indoklásában a testület úgy fogalmazott:

„Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének.”

A kormánypárti kétharmad ugyan megvédte Handót, de időközben az Európai Bíróság elé is került egy olyan ügy, amely közvetetten vizsgálhatja az OBH-elnök kinevezési gyakorlatát. Uniós civil szervezetek pedig az Európai Bizottságnál kérték Handó működésének kivizsgálását.

Az Orbán Viktorral és feleségével is személyesen jó viszonyt ápoló OBH-elnök alkotmánybírói kinevezéséről már korábban is kaptak szárnyra híresztelések, most pedig biztossá vált, a magyar bírói rendszert jó ideje felfordulásban tartó Handót fölfelé buktatják.

Címlapkép: MTI