Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alkotmánybírót csinálhatnak Handó Tündéből

Ez a cikk több mint 4 éves.

A leköszönő Stumpf István helyére Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal vezetőjét nevezné ki a Fidesz alkotmánybírónak – értesült a HVG Online több forrásból is.

A motivációk között szerepelhet a kormányzatban egyrészről, hogy találni kell valakit Stumpf helyére, akinek július 13-án lejár a megbízatása, másrészt pedig, hogy az európai fórumokon is komoly problémákat okozó, közigazgatási bírói rendszerről szóló terv keltette feszültségeket és a bírói kar Handóval folytatott konfliktusát így egy csapásra feloldhatnák.

A kinevezéssel ugyanis Handó idő előtt kényszerülne távozni az OBH éléről, és az Alkotmánybíróságba megbízható, fideszes emberként kerülne be.

A HVG Online információi szerint viszont éppen a 2012 januárja óta az OBH-t vezető Handó nem kívánja a változást, források szerint az ő értelmezésében ez „felfelé buktatást” jelentene neki.

A Handó Tündétől független Országos Bírói Tanács régóta kritizálja már az OBH vezetőjének gyakorlatát, amely során előírásokat megkerülve küld el és nevez ki bírókat, tisztségviselőket, folyamatosan figyelmen kívül hagyja az őt ellenőrizni hivatott OBT kritikáit és ajánlásait, és korlátlanul gyakorolhatja hatalmát, például a bíróságok költségvetésének elkészítésénél.

A HVG Onlinenak nyilatkozó, névtelen források arról is beszámoltak, az alkotmánybírói kinevezéssel a kormány azt is megpróbálja elkerülni, hogy Handót „nyilvános megalázás” közepette menesszék jelenlegi posztjáról.

Az OBH vezetője korábban is sokat szerepelt a hírekben, vagy a bírók ajánlott öltözködését megszabó rendelete okán, vagy azért, mert kiderült, különböző, megkérdőjelezhető eszközökkel, utasítsába adott gyakorlati kémkedéssel gyakorol nyomást a bírói karra.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt