Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tünde utasításban keres feljelentőket az őt kritizáló bírói tanács ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Utasításban írja elő minél több szabálytalanság bejelentését az Országos Bírói Tanácscsal (OBT) kapcsolatban Handó Tünde, a kormányhoz húzó Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke, írja a HVG Online. Az OBH által kijelölt vezetőknek küldött körlevélben Handó kiemeli, szerinte az OBT törvénytelenül működik, és „egyéni érdekek mentén” intézkedik.

Handó nemrégen az általa kinevezett törvényszéki elnököknek küldött utasításhoz külön táblázatokat is mellékelt, amelyek alapján az OBT szerinte „törvénytelen” gyakorlatai kimutathatóak és jelenthetőek lesznek neki.

A törvényi környezet azonban nem tehetné lehetővé az OBH-nak hogy az Országos Bírói Tanács munkáját akármilyen módon felülvizsgálja. Ráadásul az OBT szinte kizárólagos feladata éppen a most őket bíráló Handó Tünde és testülete felülvizsgálata lenne.

Handó azonban levelében ennél is tovább ment, és a HVG által megszerzett írásban azért is a tanácsot próbálja hibáztatni, hogy a bírók fizetése idén nem emelkedett együtt az ügyészek illetményével. Ezért azonban ugyancsak Handó a felelős, hiszen a költségvetés tárgyalásai során éppen neki lett volna lehetősége több pénzt kérni a bírák számára. A HVg-nek nyilatkozó forrás szerint az, hogy ezt nem tette , a „bírói függetlenség” kárára megy.

Az Országos Bírói Tanács nagyjából az utolsó testület, amely valamelyest garantálni tudja a bírói testület függetlenségét Magyarországon. A kormánytól független bírákból, idén januárban felállt testület ellen azóta hirdetett háborút Handó, és levele tanúsága szerint ez az ellenségeskedés a jövőben csak fokozódni fog.

Miközben Handó Tünde nem jár el az OBT üléseire, nem szolgáltat a tanács munkájához szükséges adatokat nekik, aközben ő maga panaszkodik a két szervezet közötti párbeszéd hiányára. Sőt, júniusban, egy a Kossuth Rádiónak adott interjújában az OBH kormány által kinevezett elnöke odáig ment, hogy az őt ellenőrző OBT tagjait egyszerűen „hazaárulóknak” nevezte.

A magyar bíróságok függetlenségét a nemrégiben bevezetett, egyes kiemelt ügyekkel foglalkozó közigazgatási bíróságok rendszere is tovább szűkítette, így jelenleg az Országos Bírói Tanács az egyetlen, amely az igazságszolgáltatás egyes területeit védelmezni tudja a kormány teljes befolyásától is.

(Címoldali kép: Facebook)