Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Választ vár az Európai Bírói Egyesület Junckertől arra, mit fog tenni Orbán és Handó Tünde ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Levelet írt Jean-Claude Juncker távozó európai bizottsági elnöknek José Igreja Matos, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) elnöke, hogy a magyar korrupció és az igazságszolgáltatás problémái elleni, tervbe vett intézkedésekről informálódjon – értesült ma délután a Népszava.

Igreja Matos emlékeztette Junckert, hogy a Sargentini-jelentés után a bizottság elindította Magyarországgal szemben a 7-es cikkes eljárást, és hivatalosan is megfogalmazta, hogy osztja az Európai Parlament 2018 szeptemberében megfogalmazott aggodalmait a magyar jogállamisággal és bírói függetlenséggel kapcsolatban is, ezért pedig logikus lenne, ha a Bizottság az új biztos hivatalos pozícióba lépése előtt ismertetné, konkrétan milyen intézkedéseket, ellenőrző mechanizmusokat tervez magyar ügyben.

Maga az EAJ még áprilisban háromtagú, tényfeltáró bizottságot küldött hazánkba, ez azt vizsgálta, hogyan befolyásolta a magyarországi független igazságszolgáltatás helyzetét a Handó Tünde-féle Országos Bírói Hivatal egyre agresszívabb beavatkozása a tőlük független Országos Bírói Tanács munkájába, illetve a szervezet nehezményezte Handó Tünde bírói kinevezési gyakorlatát is. A misszió magyarországi látogatásán amúgy Handó előbb prezentációt tartott a bizottságnak, majd anélkül, hogy akár egy kérdésükre is válaszolt volna, otthagyta őket.

Májusban az EAJ részletes jelentést tett komoly aggodalmairól a helyzetet illetően, ezt most ismételten megküldték a levél kíséretében Junckernek.

A bizottsági elnök szóvivője, Christian Wigand a lapnak arra a kérdésére, valóban érkezett-e hozzájuk ilyen levél a következő választ adta:

„Megerősíthetjük, hogy megkaptuk a levelet, és a megfelelő időben válaszolni fogunk rá. […] A Bizottság emlékeztetett rá, hogy osztja az Európai Parlament aggodalmait, különös tekintettel a korrupcióval és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokra. A Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és meghozza a szükséges intézkedéseket a problémák megoldása érdekében. Mindenkor készséggel állunk a Tanács és a tagállamok rendelkezésére információnyújtás vagy megbeszélések céljából.”

A jelentés tükrében Matos elnök bizonyítottnak látja, hogy a Handó-féle OBH többször és súlyosan túllépte hatáskörét, jogellenesen avatkozott be a bírói kinevezések és előléptetések folyamatába, és hogy az EAJ magyar tagszervezete, a Magyar Bírói Egyesület előzetesen megfogalmazott aggodalmai megalapozottak voltak.

Noha a Bizottság a jelentés alapján korábban intézkedéseket ígért, az EAJ idén szeptemberi, a kazahsztáni Nurszultánban tartott közgyűlésén a Magyar Bírói Egyesület küldöttje jelezte, sajnos még semmiféle visszajelzést nem kaptak a jelentés nyilvánosságra hozatala után, ezért küldött most az európai szervezet elnöke levelet Junckernek.

Handó Tündét korábban az Országos Bírói Tanács is többször kritizálta, amiért számos alkalommal átlépte az általa elnökölt Országos Bírói Hivatal jogkörét, például listázta is a vele kritikus bírókat.

Az Európai Bíróság július közepén vizsgálatot is akart indítani Handó ellen magyar bírók kérésére, ez ellen azonban később maga a legfőbb ügyész, Polt Péter kért jogorvoslatot, ezzel gyakorlatilag akadályozva az Európai Bíróság munkáját is.

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna