Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polt Péter meg akarja akadályozni, hogy az Európai Bíróság vizsgálja Handó Tünde tevékenységét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfőn mi is megírtuk, hogy Handó Tünde ügyét az Európai Bíróság elé vinné Vasvári Csaba büntetőbíró: ugyanis az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési gyakorlatát az uniós joggal összeférhetetlennek tartja.

Handó Tündét nem először éri kritika a kinevezési gyakorlata miatt: korábban több olyan bírónak sem ítélte oda a megpályázott pozíciókat, akik a szakma kifejezett támogatását élvezték, és több esetben a kérdéses poszt inkább be sem lett töltve, azzal az indokkal, hogy indokolatlanná vált az álláshely betöltése.

A Vasvári által beadott indítvány egy svéd állampolgár lőszertartási ügyének apropóján született meg, amin ő maga is dolgozott: a terhelt fél ügyvédje ugyanis kifogásolta a büntetőeljárás menetét, emiatt akart az Európai Bírósághoz fordulni.

A luxembourgi székhelyű bíróság az indítvány alapján így három dolgot fog vizsgálni:

  • az első kifejezetten a svéd állampolgár eljárásához kapcsolódik, az őt védő szerint az anyanyelvhasználati joga nem volt teljeskörűen biztosított
  • a második pont már a rendszerszintű problémára világít rá: összefér-e az EU-s joggal az, hogy Handó a pályázati eljárás kikerülésével tölt be vezető bírói helyeket, ráadásul ideiglenes megbízással,
  • valamint hogy összhangban van-e a bírói függetlenséggel az, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten és ugyanannyi ideje dolgozó ügyészek.

A fideszes Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség viszont úgy tűnik, nem szeretné, ha egészen az Európai Bíróságig jutna az ügy. Az Azonnali értesülése szerint ugyanis egy ma délután kiadott közlemény alapján jogorvoslati indítvánnyal fordulnak a Kúriához: nem tartják ugyanis jogszerűnek a Vasvári Csaba által az Európai Bírósághoz benyújtott ún. előzetes döntéshozatali kérelmet.

A Legfőbb ügyészség szerint csak két esetben adható be ilyen kérelem:

  1. ha uniós jogot kell értelmezni,
  2. vagy ha a magyar jog nem felel meg az uniós szabályoknak.

Az Ügyészség szerint a két, Handó Tündét is érintő probléma egyik feltételnek sem felel meg, a tolmácsolással kapcsolatban pedig nem merült fel probléma a büntetőeljárás során.

Az Azonnali kiemeli, hogy vélhetően azért tartózkodik attól a Legfőbb Ügyészség, hogy Handó ügye egészen az Európai Bíróságig jusson, mert az eddig engedékenyebbnek bizonyuló szerv mostanában szereti szigorúbban betartatni a bírói függetlenség elvét.

Címlapkép: MTI