Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Handó Tünde szerint nem kell felmenteni a kritikus társait listázó törvényszéki elnököt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Februárban robbant ki az a botrány, amelynek végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 3 millió forintos bírságot rótt ki a Budapest Környéki Törvényszékre. A bírság oka, hogy Gerber Tamás törvényszéki elnök törvénytelen listát készített 51 bírótársáról, akik az Országos Bírói Hivatallal és vezetőjével, Handó Tündével szemben kritikus szervezet, a Magyar Bírói Egyesületnek (MABIE) a tagjai. A 444 most arról számol be, hogy Handó Tünde szerint nem kell felmenteni a törvénysértés miatt elmarasztalt törvényszéki elnököt, akit januárban  ő maga nevezett ki.

A Budapest Környéki Törvényszék februári vezetői értekezletén Gerber szétosztotta annak az 51 bírónak a nevét és adószámát, akik tagjai a MABIE Peste megyei alapszervezetének. A NAIH vizsgálati anyagából kiderül: Gerber arra buzdította a résztvevőket, hogy beszéljenek a törvényszékek és járásbíróságok bíróival, fontolják meg a kilépést az érdekvédelmi szervezetből.

Gerber szerint ő csak azért készítette a listát, mert több kollégája érdeklődött, mert nem volt tisztában saját tagsági státuszával, és a törvényszéki elnök csak őket akarta tájékoztatni. Azt cáfolta, hogy kilépésre akarta volna sarkallni a szervezet tagjait.

Oltai Judit, a MABIE elnöke azonban a 444-nek elmondta: a tagok minden hónapban a bérjegyzékükön láthatják, hogy levonták-e tőlük a tagsági díjat, így senkiben nem lehet kétség afelől, hogy tag-e vagy sem. Emellett arra is rámutatott, a szóban forgó értekezlet után többen is kiléptek a szervezetből. Oltai arról is beszámolt, hogy az ország más részein is hallani hasonló nyomásgyakorlástól, és kilépések is történnek máshol.

A MABIE honlapján közzétette azt az állásfoglalást, amelyet az Országos Bírói Hivatal (OBH) még márciusban küldött a szervezetnek, amelyből leginkább Handó Tündéék azon szándéka rajzolódik ki, hogy kimosdassák Gerbert az ügyből.

A 444 most maga is érdeklődött az OBH-nál, hogy mit is léptek az ügyben, erre ezt a választ kapta:

„Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke az ügyben – annak megtörténtét követően – haladéktalanul vizsgálatot rendelt el és fegyelmi jogkörével élt.”

Az OBH visszakérdezés után pontosította, konkrétan mit is jelent a „fegyelmi jogkörével élt” szószerkezet, a portál által megkérdezettek úgy spekulálnak, vagy a legenyhébb szankciót, írásbeli figyelmeztetést varrhatott Handó saját kinevezettje nyakába, vagy még ennyi sem történt.

Arra a kérdésre pedig, hogy nem merült-e fel a törvénytelenséget elkövető törvényszéki elnök menesztése, az OBH ezt írta:

„Az elnök vezetői kinevezése hat évre szól, ennek megszüntetésére ez a kifogásolható, de egyszeri mulasztás nyilvánvalóan nem szolgálhat alapul.”

Vagyis Handónak esze ágában sincs a menesztés.

Ennyiben az Országos Bírói Hivatal vezetője következetesen képviseli a kormány álláspontját, hiszen a kétharmad júniusban Handó menesztését is megakadályozta, miután a bírák önigazgatását ellátni hivatott Országos Bírói Testület (OBT) többszörös törvénysértéssel vádolta Handó kinevezési gyakorlatát, és erre hivatkozva kérte menesztését az Országgyűléstől.

A Fidesz által kinevezett Handó és az bírók közötti konfliktus már tavaly január óta húzódik, a júniusi kétharmad általi védelem után most úgy tűnik, az Európai Bíróság is vizsgálhatja Handó kinevezési gyakorlatát, amelyet az OBT kifogásol.

(444.hu / Mérce)

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt