Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump elnök megerősítette a hírt, hogy rajtatütés során meghalt az ISIS vezére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap sajtótájékoztatón erősítette meg a nap folyamán szárnyra kapott hírt, miszerint Abu Bakr al-Bagdadi, az úgynevezett Iszlám Állam vezetője és alapítója egy, az amerikai hadsereg által végrehajtott rajtütés során életét vesztette.

Az egykori kiterjedt terrorállam vezetője a bejelentés szerint három gyermekével együtt, önmagát felrobbantva végzett magával. Az iraki születésű Bagdadi vezetése alatt az Iszlám Állam Szíriában és Irakban jelentős területeket tartott ellenőrzése alatt.

2017-ben Irakban egy 2014 óta tartó katonai konfliktus zárult le, ami azzal kezdődött, hogy a szunnita szervezet, az ISIS Szíria és Irak nagy területeit katonai kontroll alá vonta, és Abu Bakr al-Bagdadi irányításával kikiáltotta a kalifátust, az Iszlám Államot. A háború soha nem látott humanitáriánus krízist szült, aminek hatásai kétségtelenül évtizedekig érezhetőek lesznek majd.

Az ISIS túlélő katonáinak egy része akkor Szíria felé, egy része a török határon keresztül menekült el.

Szíriában pedig éppen azok a rojavai kurd Népvédelmi Egységek (illetve gyakran ezek női harcosai) számolták fel az ISIS utolsó állásait, akik ellen Erdogan hadserege október elején katonai támadást indított, hogy létrehozzon egy demilitarizált övezetet országa déli határánál, mivel szerinte az ott élő kurdok területeiről „terrorista támadások” indultak ki. Az akciót a világ minden vezető hatalma, így az EU is elítélte. Az egykori ISIS-tagokat őrző fogolytáborokból helyi értesülések szerint többen megszöktek a támadás okozta zűrzavarban.

A YPJ (Kurd Női Népvédelmi Egységek) harcosai a „világ nőinek” ajánlották idén végső győzelmüket a kalifátus fölött, külön kiemelve az ISIS terrorállamában leginkább szenvedő jazid közösség női tagjait.

A Reuters hírügynökség gyorselemzése szerint az akció Bagdadi levadászása Trump egyik legfontosabb nemzetbiztonsági sikere lehet, és megerősítheti a jelenleg bizalmatlansági eljárás alá vont elnök pozícióját.

(Reuters)