Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mával vége az ISIS elleni háborúnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Irak miniszterelnöke, Haider al-Abadi egy bagdadi konferencián jelentette be, hogy az ország teljes kontrollt gyakorol az iraki-szír határon. Két napja az oroszok is bejelentették, hogy legyőzték az ISIS-t a szomszédos Szíriában.

November végén foglalták vissza az iraki Rawát az dzsihádistáktól, de az iraki határterületeken máig akadtak olyan területek, amik fölött az ISIS katonai hatalmat gyakorolt.

Az első komoly győzelem Moszul visszafoglalása volt Júliusban, az ISIS jövőjét pedig a de facto fővárosukként funkcionáló Rakka elvesztése pecsételte meg. Az iraki-szír határcsapatainak felszámolása volt az utolsó lépés a szunnita dzsihádista szervezet ellen.

Ezzel egy 2014 óta tartó katonai konfliktus zárult le, ami azzal kezdődött, hogy a szunnita szervezet, az ISIS Szíria és Irak nagy területeit katonai kontroll alá vonta, és Abu Bakr al-Bagdadi irányításával kikiáltotta a kalifátust, az Iszlám Államot. A háború soha nem látott humanitáriánus krízist szült, aminek hatásai kétségtelenül évtizedekig érezhetőek lesznek majd.

Az ISIS túlélő katonáinak egy része Szíria felé, egy része a török határon keresztül menekült el.

(BBC)