Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil áldozatok és fogolytáborból kitörő ISIS-tagok a szíriai török offenzíva első napján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután szerdán a magyar kormány megvétózta az EU-s kiállást a szíriai török offenzíva ellen, helyi idő szerint délután 4 órakor a török hadsereg tüzérségi- és légicsapásokat indított az észak-szíriai kurd városok felé.

A törökök régóta tervezett támadásának célja, hogy a határ szíriai oldalán létrehozzanak egy úgynevezett „biztonsági zónát”, ami elzárja egymástól az Észak-Szíriában működő autonóm kurd államot, és a törökországi kurd közösségeket, ráadásul ide telepítenék a Törökországban lévő szír menekülteket, ezzel kiélezve a kurdok és a szírek közti etnikai ellentéteket. Ezt a zónát teljes egészében kurd területen szeretnék létrehozni, ahonnan a lakosságot és az ottani védelmi erőket előbb ki kell tessékelni. Ez az a 700 ezer főnyi lakosság és azok a Népvédelmi Egységek, akik a legnagyobb részt vállalták az Iszlám Állam legyőzésében.

A török támadás előtt a térségből kivonuló amerikai erők nyitották meg a kaput. Donald Trump amellett érvelt, hogy mivel az Iszlám Államot már legyőzték, nincs többé szükség a jelenlétükre a térségben. Továbbá, hogy a kurdok sem segítettek a második világháborúban, sem a normandiai partraszállásnál. Ők most a földjükért harcolnak, az Egyesült Államok pedig nem akar távoli országok konfliktusaiba belebonyolódni.

A bombázások után a török gyalogos erők is megindultak szinte a teljes határvonalon, de mindenhol a kurd népvédelmiek ellenállásába ütköztek, akiken egyelőre sehol nem sikerült áttörniük. Az ütközetek elesettjein felül civil áldozatok is vannak, akik a kurd városokat ért bombázásoknak estek áldozatául. A Kurd Vöröskereszt és a Szíriai Emberjogi Megfigyelőközpont beszámolói szerint csütörtök reggelig 7 civil halt meg, köztük 2 gyerek, továbbá 11 súlyos sérült is van, közülük négyen gyerekek.

A lebombázott városokból sokan elmenekültek, legtöbben Irak kurdok által lakott része felé. Ras al-Ayn kórháza találatott kapott és használhatatlanná vált, továbbá légicsapásokat jelentettek Ayn Issa városában is, amely 50 km-re fekszik a török-szír határtól, bőven a tervezett „biztonsági zónán” kívül. A határmenti Kamisliben a török ágyúk pedig kifejezetten a keresztények által lakott Bisheriya városrészt lőtték.

A kurd területeken több olyan tábor is van, ahol az Iszlám Állam terroristáit tartják fogva, ezeknek a biztosítása pedig egyre nehezebb feladat a határvédelem emberigénye miatt. Másfél órával a török támadás megkezdése után az al Hol táborban lévő iszlamista női foglyok megtámadták a tábort őrző népvédelmieket, gyújtogattak és megpróbáltak kitörni. Késő este egy amerikai helikopter elszállított 2 foglyot az al-Chirkin börtönből, ahol a legveszélyesebb iszlamista terroristákat tartják fogva. Ezután török ágyúk kezdték el lőni a környéket. Éjjel 1 óra előtt a Rakka melletti Mansourából már az Iszlám Állam által elkövetett fegyveres támadást jelentettek.

 

Az Afrini Emberjogi szervezet szerint eddig már 100 000 civilnek kellett a térségben elhagynia az otthonát.

A mai napon Recep Tayyip Erdogan is reagált az Európai Unió nyilatkozatára. A török vezető azt mondta, hogy ha az EU továbbra is invázióként hivatkozik a török offenzívára, akkor Törökország meg fogja nyitni az utat az országban tartózkodó 3,6 millió menekült előtt Európa felé.

Címlapkép: Rojava Information Center