Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kurd szocialisták bevették az Iszlám Állam utolsó városát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Végső győzelemmel zárult a kurd-arab szocialista Szíriai Demokratikus Erők nyugati szövetségesek által is segített hadjárata az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Szíriában. Ma délután, magyar idő szerint 15 óra 15 perckor a kurd népállamhoz közel álló Firat (Eufrátesz) Hírügynökség (ANF) Deir ez-Zor tartományból jelentette, a Népvédelmi Egységek (YPG) mellett harcoló Női Védelmi Egységek (YPJ) elérték és bevették a délkeleti Baghúz város utolsó, dzsihádisták által tartott állásait is, a harci cselekmények befejezése után az utolsó ISIS zászlót a YPJ zászlójára cserélték le.

„Körülbelül öt éven át az Iszlám Államnak nevezett terrorcsoport félelmet és terrort terjesztett Szíriában és Irakban. Ma az úgynevezett kalifátus felépítésének álma végleg véget ért, a milíciának katonai értelemben vége.”

– jelentette ki a hírügynökség néhány helyi, katonai forrása.

Fotók: Nazım Daştan, Mesopotamia Agency

A YPJ harcosai a „világ nőinek” ajánlották végső győzelmüket, külön kiemelve az ISIS terrorállamában leginkább szenvedő jazid közösség női tagjait. Azt is hozzátették, hogy a dzsihádisták fölött ma aratott végső diadallal kívánják ünnepelni a kurdok egyik legfontosabb ünnepét, a holdújévet (Newroz).

Baghúz végső elfoglalása egyben a Szíriai Demokratikus Erők közös parancsnoksága által indított, a szalafi-dzsihádi állam végső megsemmisítését célzó Cizirêi Vihar-hadművelet nem hivatalos befejeződését is jelenti.

A 2017 szeptemberében indított hadjáratban a kurd-arab-jazid szövetséges demokratikus erők francia és amerikai szövetséges támogatással az Iszlám Állam által Szíriában birtokolt utolsó tartomány, a döntő többségében szunni arabok által lakott, sivatagos Deir ez-Zor elfoglalására és megtisztítására irányult. Baghúz bevételével ezt a célt elérték, és – amennyiben kisebb iraki csoportocskákat már nem veszünk figyelembe – ezzel a kurd szocialisták ISIS elleni, Kobanénál intézett támadásával, 2014 októberében induló háború is a végéhez érkezett.

A Mesopotamia Agency ANF által megszerzett fotóin az látszik, hogy a YPJ egységei a legutolsó baghúzi stratégiai magaslaton a fekete zászlót a YPJ zöldjére cserélte le.

A szíriai és iraki hadjárat vége azonban nem jelenti azt, hogy az Iszlám Állam mint terrorszervezet megsemmisült volna. Elfogott dzsihádisták és több ezer hozzátartozójuk folyamatosan adták meg magukat  a Szíriai Demokratikus erők egységeinek az elmúlt napokban is, és a foglyok, valamint menekültek száma a szíriai kurd területeken kritikus mennyiséget ért el, így ott a menekültkrízis minden bizonnyal tovább súlyosbodik.

De az immár globális terrorszervezet továbbra is jelen van mind Mezopotámiában és Törökországban, valamint Európában is. Az MTI éppen ma délután adott hírt arról, hogy az ISIS egyik szír állampolgárságú emberét 2018. december 30-án tartóztatták le hamis papírokkal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, Budapesten, innen idegenrendészeti fogságba szállították.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(ANF English, MTI)

Címlapkép: Nazım Daştan, Mesopotamia Agency