Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó és V. Naszályi is maga szervez 56-os megemlékezést, miután még nem iktatták be őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy közeleg az 1956-os forradalom évfordulója, október 23-a, a kerületek és a települések – ahogy az lenni szokott – megemlékezéseket jelentenek be, melyeken jellemzően a helyi potentátok, a polgármesterek szólalnak fel – azonban vannak kerületek, ahol az önkormányzat nem vesz részt az ünnepség szervezésében.

V. Naszályi Márta, az első kerület megválasztott polgármestere és szervezete, a Várunk saját megemlékezést szervez, miután egyelőre nem polgármester hivatalosan, így nem fér hozzá az önkormányzat erőforrásaihoz, a kerület pedig, úgy tűnik, nem szervez eseményt.

Hasonlóan faramuci helyzet állt elő a nyolcadik kerületben, ahol Pikó Andrást megválasztották, azonban még nem foglalhatta el hivatalát, miután újraszámolják a szavazatokat. Erről Pikó Facebook posztban számolt be:

A józsefvárosi helyzet azért is különösen érdekes, mert az elmúlt években a fideszes kerületvezetés idején a Pesti Srácok varázsolta kedélyes csatatérré a Horváth Mihály teret, vélhetően nem kis költségvetéssel, tekintve hogy volt sátor, fekete autó, meg mindenféle díszlet, hozzá több napon át programok, bár a megemlékezést magát Sára Botondék is a Corvin közben tartották. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Pikóék készülnek-e fekete autóval.

Soproni Tamás, akit Terézvárosban választottak polgármesterré, a HVG-nek adott interjújában beszélt arról, hogy felkérte Hassay Zsófia volt fideszes polgármestert, hogy szólaljon fel ő is az 1956-os rendezvényen. Mint mondta,

„Első dolgom volt, hogy felkérjem, szólaljon fel ő is a kerületi október 23-ai ünnepségen, hisz ez mindannyiunk ünnepe. Nagy álmom egyébként, hogy ez egyszer ez miniszterelnöki szinten is megtörténik, és minden parlamenti párt képviselője egymás mellett, egy színpadon állhat.”

Az önkormányzat honlapján ugyanakkor egyelőre nincs meghirdetett esemény, és azt sem tudni, Hassay elmegy-e a megemlékezésre, Soproni viszont posztjában egy füst alatt a fővárosi eseményt is meghirdette:

Ahogy azt mi is megírtuk, a városházán Karácsony Gergely fog beszédet mondani, és a rendszerváltás harmincadik évfordulója alkalmából megünnepelni a harmadik köztársaságot, melynek létéről megoszlanak a vélemények, majd fél hattól fellép a Quimby.

Nem a Quimby lesz az egyetlen ismert zenekar, mely ingyenes ünnepi műsort ad, aki inkább a jobboldali olvasatot részesítené előnyben, annak tudjuk ajánlani az Ismerős Arcok koncertjét Tiszavasváriban. De minden bizonnyal a „Székesfehérvár melletti” program sem fog füstbe menni, ahol a 64 Vármegye lánglelkű fiataljai könyv- és zászlóégetéssel, Molotov-koktélos célbadobással, valamint kommunistákra célbalövéssel igyekeznek feltüzelni a hangulatot.

Érdekességképp pedig álljon itt a Légio Hungarica nevű fasiszta szervezet kedvcsináló videója, melyben a szélsőjobboldali szervezetek által láthatóan kedvelt zászlóégetéssel hangolnak megemlékezésükre.