Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó András szerint a Fidesz időt húz, hogy megnehezítse a kerület működését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról az elmúlt egy napban beszámoltunk, röviddel az önkormányzati választási eredmények jogerőre emelkedése előtt több helyen is megfellebbezték a megválasztott ellenzéki polgármesterek és önkormányzati képviselők győzelmét. Így történt ez a I., a IV., a VIII., a IX. és a X. kerületben is.

Pikó András, a győztes józsefvárosi polgármesterjelölt, aki 269 szavazattal szerzett többet, mint fideszes ellenfele, Sára Botond, a tegnap a Mércének már elmondta, időhúzás lehet a fideszes fellebbezés célja, amely nemcsak rá, de az összes ellenzékiek által megnyert kerületi egyéni választókerületre is vonatkozik. Pikó szerint, amíg végigviszik az ügyet a Helyi, Fővárosi és Nemzeti Választási Bizottságon, addig nem alakulhat meg az új képviselő-testület és ő sem veheti át mandátumát, ez pedig akár november közepéig is elhúzhatja az új önkormányzat felállását.

Ma délelőtt Pikó a Facebook oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben bővebben kifejti a kerületben épp zajló folyamatokat. Először is emlékeztet, Sára Botond leköszönő polgármester még mindig nem gratulált neki.

„Tegnap nemcsak az történt, hogy megtámadták a számukra vereséget hozó eredményeket Józsefvárosban, hanem az is, hogy kölcsönös megegyezéssel távozott a városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért felelős holding szinte teljes aláírási joggal bíró vezetője – megtehették, mert a JGK csúcsvezetője, egy fideszes politikai kinevezett ezt lehetővé tette. Mivel a polgármesterségem nem emelkedett jogerőre, még nem élhetek a munkáltatói jogaimmal – egyelőre külső szemlélője vagyok a folyamatnak” -írja Pikó.

A megválasztott polgármester szerint ez azt jelenti, hogy aláírási joggal rendelkező vezető hiányában csúszhat az alkalmazottak béreinek kifizetése, leállhatnak a folyó ügyek (pl. bérleti szerződések),

„és kezelhetetlen hangulat alakul ki a vállalatnál, ahol elterjedt, hogy Pikó rugdossa ki az embereket.”

Frissítés (18:00) – A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) helyreigazítási kérelmet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben kifejti: „Kovács Barbara mint a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának elnöke (vezető tisztségviselő) továbbra is önálló cégjegyzési joggal rendelkezik, így a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. törvényszerű működése továbbra is biztosított.”

A JGK szerint tehát nincs alapja azon kijelentésnek, miszerint aláírási joggal rendelkező vezető hiányában csúszhat az alkalmazottak béreinek kifizetése, leállhatnak a folyó ügyek.

Pikó arra is kitér:

„A kerület tele van feleslegesen gerjesztett félelemmel, szegény bérlők rettegnek, mert valakik azt súgták a fülükbe, hogy én számon tartom, ki fideszes és ki nem, és aki fideszes, az utcára kerül. Az önkormányzati intézményektől és a hivatalból hasonló rágalmazó pletykákat hallok.”

Elmondása szerint a kerület intézményeinek folyamatos és normális működésének biztosítása az elsődleges célja. Polgármesterként minden józsefvárosi szolgálatát feladatának tekinti, ezért nem érdekli, nem is érdekelheti, ki melyik pártra szavazott és milyen a politikai meggyőződése.

„Aki betartja a szabályokat, az elvárható munkahelyi lojalitás szerint és jó színvonalon végzi a munkáját, az nem kell tartson semmitől” – tette hozzá.

A méltányos elbírálás mellett azonban arra is ígéretet tett, hogy „nem lesznek új sportállások Józsefvárosban”, illetve hogy következetes lesz „a kerületet megszálló fideszes polip eltávolításában.”

„Az iratokat nem lehet nyom nélkül eltüntetni – lehet késleltetni a dolgot, de a választók döntöttek és elvárják, hogy betartsam az ígéretemet és bebizonyítsam, hogy a mi győzelmünkkel Józsefváros nyert!” – zárja sorait.

Nemcsak Pikó, de a ferencvárosi polgármester-választás megnyerő Baranyi Krisztina is attól tart, hogy fideszes elődje időt próbál nyerni a kerületi gyanús ügyek írásos bizonyítékainak eltüntetéséhez. Más kerületekben, mint például Kőbányán az is szerepet játszhat, hogy a győztes fideszes polgármester, Kovács Róbert elveszítette többségét a képviselő-testületben, és az eredmények megtámadásával arra játszhat, hogy megfordítson egy-két szoros ellenzéki győzelemmel végződő mérkőzést.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán