Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kőbányán is megtámadták ellenzéki jelöltek győzelmeit, a közgyűlés többsége a tét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az első, nyolcadik és kilencedik kerület után a X. kerületben, Kőbányán is megtámadták az önkormányzati választások eredményeit Budapesten – igaz, itt nem a polgármester, hanem három EVK szavazatait fogják újraszámolni.

A kerület polgármestere, D. Kovács Róbert Antal ugyanis a kormánypártok színeiben aratott sikert, azonban képviselő-testülete a jelenlegi eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű lenne,

ami jóval kényelmetlenebb helyzetet teremt egy kerület irányítása esetén, mintha a többség a polgármester oldalán állna.

A kőbányai Momentum a Mércének azt írta:

„Valószínűleg azért támadták a választási eredményeket, mert az ellenzék csupán nagyon kicsi fölénnyel nyerte a választókerületeket. Huszti András Norbert (Momentum) 5. EVK 1 szavazattal, Stemler Diána (Momentum) 6. EVK 9 szavazattal és Papp Zoltán (DK) 1. EVK 21 szavazattal.”

Papp kerületében 71, Husztinál 100, Stemlernél pedig 76 volt az érvénytelen szavazatok száma, vagyis a Momentum politikusai esetében könnyen találhatnak még közöttük érvényesnek tekinthetőket, melyek fordíthatnak az arányokon, Pappnál ez azonban már igencsak valószerűtlen. Stemler Facebook posztban reagált az eredmények megtámadására:

A Momentum helyi szervezete azt is kiemeli, hogy az egyik fideszes körzetben, a 8. EVK-ban Horváth Márk mindössze négy szavazattal előzte Patay-Papp Judit Vivient, az ellenzéki összefogás jelöltjét, azonban ők nem támadták meg csütörtökig a kormánypárti jelölt győzelmét, így az jogerőre emelkedett – holott 70 érvénytelen szavazat mellett még elképzelhető az első számlálástól eltérő eredmény.

A kőbányai fellebbezés annyiban hasonlít azon esetekre, melyekről korábban beszámoltunk, hogy noha a Fidesznek több napja is rendelkezésre állt volna a szavazatok újraszámlálását kérni, ezt mégis a határidő lejárta előtt nem sokkal kezdeményezte – miközben az ellenzék rögtön kezdeményezte például a győri szavazatok újraszámlálását.

A HVG információi szerint Újpesten pedig a momentumos Déri Tibor megválasztott polgármester, valamint két EVK eredményeit támadták meg. Az EVK-kban szoros eredmény született, azonban Déri több, mint 2000 szavazattal verte ellenfelét, Wintermantel Zsolt korábbi fideszes polgármestert, aki a győzelem után telefonon gratulált is neki.

A lap szerint ezúttal Déri fogja felhívni Wintermantelt, hogy megbeszélje vele, hogyan fogja kedd reggel átvenni a hivatalt – ami azonban az újraszámlálás, a megtámadt eredmények miatt nem biztos, hogy meg fog valósulni.

A szavazatok újraszámlálása miatt nem lehet összehívni a kerületi közgyűléseket, és a huzavona, akár a megtámadott polgármesteri eredmények esetében várhatóan még jó ideig eltart majd.

Javítás: A cikk korábbi verziójában pontatlanul szerepelt a polgármester neve.  A hibáért elnézést kérünk.