Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Naszályi Márta győzelmét még újraszámolhatják, de az egyéni körzeteket már nem az első kerületben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 15:20: Korábban tévesen azt írtuk, hogy Naszály Márta polgármesteri szavazatait nem számolják újra. Sajnos ebben tévedtünk. 3 szavazókörben újraszámolhatják Naszály szavazatait, de erről csak később dönt a Fővárosi Választási Bizottság. Ezzel szemben a Fővárosi Választási Bizottság arról döntött, hogy az egyéni körzetekben nem rendelnek el újraszámolást.

Korábban írtuk: Mint arról csütörtökön elsőként beszámoltunk, V. Naszályi Márta, a Párbeszéd megválasztott első kerületi polgármesterének győzelmét megtámadta a választási bizottságnál a helyi Fidesz. Tegnap a Fővárosi Választási Bizottság nem adott helyt ennek a kérelemnek, így Naszályi győzelmét ismerte el a választási fellebbviteli testület.

Csütörtökön a Mércének mondta el telefonon Naszályi Márta, hogy az eddigi polgármester, Nagy Gábor Tamás jelezte, hogy megtámadja a választások eredményét, és újraszámolást kér a kerületben.

Péntek este a Fővárosi Választási Bizottság úgy döntött, nem ad helyet ennek a kérelemnek, sőt, az egyéni körzetekre vonatkozó újraszámlálási kérelmet is elutasította.

Mint a 444 írja, a Fidesz az „általános káoszra” hivatkozott az újraszámolási kérelemben. A kérelem szerint a fideszes delegáltak a szavazatszámlálás körüli kapkodásra hivatkoztak. Ez szerintük a szavazatok számlálásánál a különböző színű és fajtájú szavazólapok és borítékok szétválogatásakor állt fent, és szerintük akár előfordulhatott az is, hogy kormánypárti szavazólapok kerültek az ellenzéki szavazólapok közé.

A fellebbezésben az az érdekes, hogy a választást a helyi önkormányzat és a jegyző szervezi, márpedig az I. kerületben eddig fideszes vezetés volt. A Fővárosi Választási Bizottság viszont úgy döntött, nincs elegendő bizonyíték a szavazatok újraszámlálásához, így elutasította a fideszes kérést.

Ez a döntés bíróságon megtámadható, és akkor tovább folyik majd a jogi procedúra. De ha nem viszi az ügyet senki bíróságra, akkor Naszályi Márta hivatalosan is polgármesterré válhat.

Az I. kerület kapcsán pénteken került fel egy videofelvétel a helyi Momentum jelöltjének Facebook-oldalára, amelyen az látszik, hogy az önkormányzat épületéből egy teherautónyi dobozt szállítanak hajnali egykor Nagy Gábor Tamás polgármester lakásához. Amikor az ott lévő szállítókat kérdőre vonják, elhajtanak a teherautóval. A polgármester az eset kapcsán azt mondta, csupán könyveit vitte el a hivatalából teherautón hajnali egykor.

Naszályi Márta szavazatainak újraszámlálásán kívül több körzetben is felmerült hasonló igény. A nyolcadik kerületben Pikó András és az összes, ellenzék által megnyert egyéni körzet szavazatait számoltatná újra a Fidesz, de több kőbányai körzet és az újpesti, és a ferencvárosi választás eredménye ellen is adott be panaszt a kormánypárt. Míg az ellenzék arra irányuló kérelmet nyújtott be, hogy Csepelen ismételjék meg az állítólagos csalások miatt a választásokat.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Attila