Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A VIII. kerületben sem jött be a Fidesz számítása, továbbra is Pikó András a győztes

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai este folyamán a Fővárosi Választási Bizottság sorra kaszálta el azokat az óvásokat, amelyeket a győztes ellenzéki polgármesterek eredményeivel szemben nyújtottak be főként kormánypárti, vagy hozzájuk köthető szereplők. Előbb a 9., majd az 1. és a 4. kerületben is helyben hagyta az eredményeket az FVB, igaz, az 1. kerületben három választókerületben újraszámolták a szavazatokat. De úgyis a közös ellenzéki jelölt, V. Naszályi Márta nyert.

Helyszíni tudósítónk szerint az FVB a 8. kerületi polgármester-választás elleni fellebbezést sem hagyta helyben. A Fidesz itt azzal érvelt, hogy Pikó András csupán 269 szavazattal nyert, ám volt 332 érvénytelen szavazat is. Az FVB úgy látta, nem megalapozott a fellebbezés egyetlen indoka sem.

Sára Botondék 10 egyéni képviselői választókerületben is óvást nyújtott be, ezeket épp ezekben a percekben tárgyalja az FVB, de három körzetben már elkaszálta a fellebbezést. (Frissítés 21:55: Az FVB mind a 10 választókerületben elutasította a kifogásokat.)
Pikó András és csapata meglepetésszerű győzelmet aratott október 13-án: nem csupán a polgármesteri széket nyerték meg, de a 12 egyéni választókerületből 10-et is elhoztak.

Helyszíni tudósítónk szerint szinte minden egyéni választókerületben szövegszerűen ugyanazokat a kifogásokat nyújtották be, még azt a HírTV-s riportra való hivatkozást is mindenhová beadták, amelyben egy nő azt állítja, Pikóék meg akarták vásárolni a szavazatát. Ezt a riportot a Mérce már a szavazat napján leleplezte.

Az ellenzék is nyújtott be kifogást, méghozzá Csepelen, ahol új választás kiírását kérték, az FVB azonban ennek sem adott helyt.