Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA-tól elcsatolt kutatóhálózat elnöke is ott volt Orbán és Erdoğan találkozóján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémiától(MTA) elcsatolt kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) elnöke is jelen volt Orbán Viktor társaságában, amikor a miniszterelnök hétfőn Bakuban találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel – ezt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szúrta ki.

Az MTA autonómiájának gyengítése elleni tiltakozás során létrejött csoport Facebook-oldalán posztolta egy török újság, a HaberTürk vonakozó cikkét, amelyben egy fotón jól látható az idén nyáron intézményesen különválasztott kutatóhálózat elnöke.

AZ MTI szerint kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Erdoğannal hétfőn Azerbajdzsán fővárosában, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek úgy nyilatkozott: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A török elnök továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren – vagyis azt, hogy Orbán Viktor magyar kormányfőként egyedüliként megvétózta, hogy az EU elítélje Törökország múlt héten indított, vérfürdőbe torkolló, jelenleg is tartó hadműveletét a szíriai kurdok ellen.

Arról, hogy milyen tényezők játszhattak szerepet Orbán súlyos döntésében, itt írtunk bővebben.

Havasi beszámolója szerint Orbán és Erdoğan a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, valamint szóba került az a magyar-török kormányzati csúcstalálkozó is, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Baku, 2019. október 14.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfõ (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma úgy fogalmazott Maróth azeri látogatásával kapcsolatban: magyarázatot várnak arra, hogy miért parolázik a „független és autonóm” ELKH új vezetője a kurdok elleni népirtás elkövetésével vádolt Recep Tayyip Erdogannal.

A török agresszió ellen szombaton tüntetést tartottak a budapesti török nagykövetség előtt, erről részletesen itt számoltunk be.

Az ADF nem először fogalmaz meg kritikát a kutatóhálózat élére augusztusban kinevezett filológus-orientalista tudóssal szemben: Maróth a kinevezését követő interjúkban többször minősítette és vádolta az ADF tagjait az MTA autonómiaharca során mutatott kiállásuk miatt, erre az akadémiai dolgozókból álló csoport egy tiltakozó közleményben válaszolt.

A sajtóban Maróthot korábban Orbán Viktor barátjaként is említették, 2015-ben Áder János köztársasági elnök lehetséges utódjaként is felmerült a neve.