Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szíriai háború és a kurd népállam török megszállása ellen tüntettek Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szimpátiatüntetés szerveződött a szerdán megszállt kurdok mellett. A tüntetők a Hősök terei gyülekező után közösen vonultak a török követséghez, majd a Szabadság téren át az amerikai nagykövetséghez mentek, az egyes helyszíneken beszédekben elítélve Törökország és az USA lépéseit.

Egyszerre két tüntetés zajlik az utca két oldalán: nemcsak a török agresszió ellen tüntetnek, hanem az út túloldalán a törökökkel és Erdogannal is vannak török zászlókat lengető szimpatizánsok. Nagy a rendőri jelenlét, a két oldalt kordonokkal választották el, a rendőrök kérték, hogy ne legyen átmenet az oldalak között.

Már a tüntetés első perceiben történt rendőri beavatkozás, egy török férfit tepertek le a rendőrök, aki kiugrott a kordon mögül, miután meglátott egy kurd zászlós autót.

A török követség előtt – ahol egyébként pénteken plakátoló aktivistákat vegzáltak az alkalmazottak – elhangzó magyar és angol nyelvű beszéd szerint elfogadhatatlan Erdogan inváziója a demokratikus Rojava elpusztítására, ami a különböző népek békés együttélésével és a női autonómia megteremtésével egy demokratizálódási folyamatot indított el a térségben. Rojava létrehozásáért több mint tizenegyezer férfi és nő adta életét és húszezren sebesültek meg, a megszállással pedig éppen ez a demokrácia van veszélyben. A demokratikus civil államok figyelmét és közbeavatkozását kérik a folyamat megállítására, a tüntetők a megszállás azonnali befejezését kívánják és szolidaritást vállalnak a kurdokkal.

A tüntetésen jelen vannak a Momentum politikusai, Kerpel-Fronius Gábor, Donáth Anna és Cseh Katalin, illetve Karácsony Gergely is kiadott szombat délután egy szolidaritási nyilatkozatot. Képviselteti magát az Európai Baloldal Táncsics Alapszervezete is, a kurd zászlók melletti egyéb transzparensek pedig a Törökországba irányuló fegyverkereskedelem beszüntetését és Törökország elleni szankciók életbe helyezését kívánják.

Törökország elleni transzparens a Rojava török megszállása elleni szombati tüntetésen.

Beszéd a török nagykövetség előtt a Rojava melletti szimpátiatüntetésen.

A tüntetők a török nagykövetség elhagyásával a Szabadság téren keresztül az amerikai nagykövetséghez tartottak, hiszen Donald Trump az amerikai csapatok félreállításával jóváhagyta a kurdok elleni beavatkozást. A menet elején magyarországi kurdok és kurdokkal szimpatizáló nem magyar anyanyelvűek voltak, őket nagyjából négy-ötszáz ember követte, de egyre többen csatlakoztak.

Az amerikai nagykövetségnél szintén rendőri készültség és kordon várta a tüntetőket. Tamás Gáspár Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország vétója nem képviseli a magyar embereket, és hogy minden állam tiltakozik a megszállást illetően, kivéve Magyarországot. Felszólította a magyar kormányt, hogy szégyellje magát, szavait követően pedig a „Trump, Orbán, Erdogan, terrorista valahány” skandálásával helyeselt a tömeg. Elmondta, hogy mindent el fognak követni, hogy annyira kellemetlenné tegyék Erdogan novemberi látogatását, amennyire csak lehet, így újabb tüntetés került kilátásba.

Tamás Gáspár Miklós beszédet mond a kurd szimpátiatüntetésen az amerikai nagykövetség előtt.

A tüntetés után több újságírót és tüntetőt is igazoltattak a rendőrök az amerikai nagykövetség területére bedobott papírrepülők miatt, néhányukat úgy tűnik, elő is állítják.

Törökország szerdán kezdte megszállni az Erdogan által terroristának mondott szíriai kurd népállamot. A hadműveletek során rengeteg a civil áldozat, az amerikai csapatok kivonása pedig az Iszlám Állam újbóli megerősödését eredményezheti – akikkel szemben éppen a most megszállt kurdok bizonyultak az IS elleni harcokban az egyik legjobb szövetségesnek. Az IS börtönben ülő tagjainak ellenőrzésére sem jut elég energia, így rengeteg volt katona is kiszabadulhat.

Ugyancsak szerdán Magyarország vétóján bukott meg kis híján a hadműveletet elítélő EU-s határozat, melyben a tagállamok éppen a háborús helyzet miatti potenciális újabb menekültáradat megindulását ellenzik. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy Erdogan a már menekülttáborokban lévő 3,6 millió ember elindításával fenyegetőzik, amennyiben az EU megszállásként értékeli a megszállást. A török elnök november 7-én látogat Magyarországra a magyar-török felső szintű stratégiai tanács ülésére.