Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Török követségi alkalmazottak, majd rendőrök vegzálták a kurdokért kiálló plakátokat ragasztó aktivistákat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtök délután a budapesti török követség biztonsági alkalmazottja tépkedte le a „NEM a szíriai háborúra és népirtásra” című, szombatra összehívott tüntetésre invitáló, valamint a kurd népállam mellett kiálló plakátokat, miután összeszólalkozott az azokat kihelyező  aktivistákkal a követség épületénél.

Török biztonsági alkalmazott a plakátok társaságában. forrás: olvasói fotó

A biztonsági alkalmazottakat a követség személyzetének tagja hívta ki, miután egy fehér, diplomata-rendszámos kocsival megállt az aktivisták mellett, akik épp a követség kerítésén lévő, törökországi nyaralást reklámozó plakátot értelmeztek át, ezután következett a szóváltás, majd plakáttépkedés.

Nem a szíriai polgárháborúra és népirtásra – Tüntetés, október 12, szombat 14 óra, Törökország budapesti nagykövetsége, elött (Budapest, Andrássy út 123.)

Ekkor azonban nem ért véget a történet, ugyanis a biztonságiak az összeszólalkozás után a plakátolók nyomába eredtek.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvételen látszik, hogy a két, transzparenseket kihelyező embert az események után percekkel a Hősök tere környékén utolérik egy diplomata-rendszámos fekete Volkswagen kisbusszal, melyből kipattan a korábban plakátokat tépkedő öltönyös figura, majd a következő párbeszéd hangzik el:

Biztonsági: Hova valósiak?

Aktivista 1: Miért kérdezik? Idevalósiak vagyunk. És ön?

B: Török vagyok. Török követség. Biztonsági, biztonsági.

A1: Igen, gondoltam. Rendben.

B: Probléma?

A1: Önnel semmi problémánk.

A2: Semmi problémánk.

B: [Rámutat a kamerára]

A2: Jogom van hozzá [hogy felvételt készítsek]

A1: A török állammal van problémánk.

B: Magyar?

A1: Igen, magyar vagyok.

B: Maga? Maga magyar?

A2: Igen.

B: OK.

Ezután a biztonsági visszaszállt a kocsiba és elhajtott, majd nemsokára megérkezett a rendőrség, akik jelezték, hogy bejelentést kaptak a plakátok  kihelyezéséről.

Ezután egy órán keresztül intézkedés alatt tartották a két aktivistát, vagyis úgy tűnik, komoly fejfájást jelentettek nekik az Észak-Szíria török megszállása ellen tiltakozó tüntetésre buzdítók.

Ennek során részletesen átvizsgálták őket, kipakoltatták a táskákat, miközben hosszasan kommunikáltak a központtal, megjelent egy magasabb beosztású rendőr is, majd miután kiderült, hogy nem történt törvénysértés, az egyik aktivista állítása szerint a rendőrök azzal búcsúztak, hogy

még ha legális is, hogy transzparenseket helyeznek ki, jobban tennék, ha nem plakátolnának, mert előbb-utóbb úgyis megtalálják a módját, hogy bevigyék őket.

A szíriai kurd népállam – Rojava – megszállását szerdán kezdte meg Törökország, miután Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke gyakorlatilag zöld utat adott, annak ellenére, hogy a területet azok a kurdok tartják ellenőrzésük alatt, akik az Iszlám Állam elleni harcban az USA legnagyobb szövetségesei voltak.

Ennek hatására már most rengeteg a civil áldozat, miközben az IS kurd börtönökben ülő tagjainak őrzésére sem jut annyi energia, minek hatására az iszlamista terrorizmus is újra megerősödött a térségben. Az Európai Unió pedig elítélte a török lépéseket, melyet a magyar külügy eleinte megpróbált megvétózni, végül azonban beleegyezett.

Azonban ennek még várhatók hullámai, ugyanis Erdogan török elnök bejelentette, hogy amennyiben az EU megszállásként értékeli a megszállást, 3,6 millió szír menekültet fog elindítani nyugatra, ettől pedig jelenleg az unió valamennyi országának vezetőjét elönti a jeges verejték.

A törökök régóta tervezett támadásának célja, hogy a határ szíriai oldalán létrehozzanak egy úgynevezett „biztonsági zónát”, ami elzárja egymástól az Észak-Szíriában működő autonóm kurd államot, és a törökországi kurd közösségeket, ráadásul ide telepítenék a Törökországban lévő szír menekülteket, ezzel kiélezve a kurdok és a szírek közti etnikai ellentéteket. Ezt a zónát teljes egészében kurd területen szeretnék létrehozni, ahonnan a lakosságot és az ottani védelmi erőket előbb ki kell tessékelni. Ez az a 700 ezer főnyi lakosság és azok a Népvédelmi Egységek, akik a legnagyobb részt vállalták az Iszlám Állam legyőzésében.

Címlapkép: Olvasói fotó