Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Autójából kirángatták és kivégezték a török-párti milicisták egy kurd párt női vezetőjét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Index szúrta ki, hogy Hevrin Khalafot, a Jövő Szíriája Párt főtitkárát egy autópálya-szakasz elfoglalására igyekvő milicisták kirángatták autójából, és agyonlőtték.

Pártja a szombati eset után közleményt adott ki, melyben írják:

„Súlyos gyásszal és szomorúsággal telve tudatjuk, hogy a Jövő Szíriája Párt főtitkára, Havrin Khalaf mérnökasszony mártíromságot szenvedett, miközben hazafias politikai kötelességét teljesítette.”

A mindössze 35 éves Havrin egyike volt azoknak az embereknek, akik épp úton voltak autójukkal azon az autópályán, amit lerohantak a törökök által támogatott milicisták, és akikkel a helyszínen minden teketória nélkül végeztek.

Egy felvételen az is látható, hogy milicisták egy földön fekvő, valószínűleg már halott áldozatba lövöldöznek, miközben láthatóan nagyon örülnek. (A videó felkavaró jeleneteket tartalmaz, csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk)

Brett McGurk, korábbi amerikai elnöki különmegbízott az ISIS elleni műveletek tevékenységének koordinálására, közleményben tudatta, hogy Halafot

„kirángatták az autójából és agyonlőtték. Ez háborús bűn.”

A különmegbízott megrökönyödötten tájékoztatott arról is, hogy a Yeni Safak nevű török kormánypárti lap „sikeres műveletnek” titulálta az arabok, a keresztények és a kurdok egyesítésén dolgozó, fegyvertelen nő meggyilkolását.

A törökök újabb szíriai, általános offenzívája a rojavai kurd népállam törzsterületei ellen szerdán indult meg. A harcok során már több tucat civil vesztette életét a bombázások, és egyéb támadások miatt. A hadműveletet, ami az ISzlám Állam elleni harc dandárját vállaló északkelet-szíriai kurdok autonóm tartománya ellen irányul, a világ számos állama és vezető hatalma, köztük az USA, az EU és az ENSZ is elítélte.