Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor is aláírta Maróth Miklós kinevezését az MTA-ról leválasztott kutatóhálózat élére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap a hvg.hu írta meg nem hivatalos értesülésekre hivatkozva, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi alelnöke, Maróth Miklós lehet az akadémiáról leválasztott kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetője.

Ezt az értesülést csütörtök délelőtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megerősítette a lapnak.

A HVG információi nyomán mi is beszámoltunk arról tegnap, hogy Lovász László, az MTA elnöke az utolsó pillanatig gondolkodott azon, elfogadja-e Maróth Miklóst, aki Palkovics László jelöltje. Nem hivatalosan, akadémiai körökből úgy értesült a HVG, hogy Lovász diktátumszerű ajánlatot kapott.

Erről Palkovics azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy Maróth Miklós „teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt, semmiféle kényszer nem volt Lovász László irányába, egyszerűen végigmentek azon az öt jelöltön, akit mindketten alkalmasnak találtak a feladatra, közülük pedig Maróthra esett a választás, aki vállalta.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma nemrég közleményben szólította fel az MTA-t,  hogy ne jelöljön tagokat a tervezett irányítótestületbe, mivel az hozzájárulna „alkotmányellenes törvény legitimálásához”. Az akadémiai érdekérvényesítő szervezet szerint „a létrehozni tervezett intézmény nélkülözi a tudományos kutatás autonómiájának feltételeit” ezért ennek „kialakításában az Akadémiának nem szabad közreműködnie” – erről itt írtunk bővebben.

Maróthot a kutatásról és fejlésztésről szóló, nemrég megszavazott törvény értelmében hivatalosan a ma Brüsszelben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökével tárgyaló Orbán Viktor fogja kinevezni.

A vasarnap.hu megkeresésére Maróth Miklós is megerősítette: amint Orbán Viktor is aláírja a döntést, ő lesz a kutatóhálózat vezetője. „Palkovics László miniszter úr és az Akadémia elnökének megegyezése után nagy valószínűséggel Orbán Viktor is alá fogja írni” – idézi a lapnak tett nyilatkozatát a 444.

Maróth még 2014-ben pályázott az MTA elnöki posztjára, akkor azonban Lovász László vehette kezébe az Akadémia irányítását. Részt vett az MTA átalakításáról folyó vitákon, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében volt az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság társelnöke. A sajtóban korábban Orbán Viktor barátjaként is említették, 2015-ben Áder János köztársasági elnök lehetséges utódjaként is felmerült a neve.

Frissítés(12:34): Orbán Viktor is aláírta Maróth Miklós kinevezését –adta hírül az Index. 

(HVG.hu)

Július elején fogadta el a Parlament a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvényt , amely rendelkezik az „Eötvös Loránd Kutatási Hálózat” (ELKH) létrehozásáról, ami az Akadémiáról leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.