Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kutatóhálózat irányítótestületét bojkottálná az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Ez a cikk több mint 4 éves.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy július elején elfogadta a Parlament a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvényt , amely rendelkezik az „Eötvös Loránd Kutatási Hálózat” (ELKH) létrehozásáról, ami az Akadémiáról leválasztott kutatóintézetekből épülne fel.

Az ELKH működtetéséért az Irányító Testület lesz felelős, melybe az ITM és az MTA egyenlő számban delegálna majd tagokat (6+6 főt), a testület elnökét pedig közösen jelölik ki.

A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki. Az „új” kutatóhálózat működéséhez az Akadémia vagyontárgyait, központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használja fel az ELKH. Az állami támogatás megmarad, azonban az alapműködés (szakdolgozók, szerződéses kutatók stb.) költségének korábban az akadémiai törvényben biztosított garanciája meg fog szűnni.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kedden adott ki egy közleményt, melyben határozottan felszólítja az MTA-t, hogy ne jelöljön tagokat a tervezett irányítótestületbe, mivel az hozzájárulna „alkotmányellenes törvény legitimálásához”.

Az akadémiai érdekérvényesítő szervezet szerint „a létrehozni tervezett intézmény nélkülözi a tudományos kutatás autonómiájának feltételeit” ezért ennek „kialakításában az Akadémiának nem szabad közreműködnie”.


Kedden a Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) is közös közleményt adott ki, melyben arról írnak, a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az akadémia szabadságát és intézményi önállóságát, mert közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonják és megfosztják alapvető működési finanszírozásától az MTA-t.

„Ez sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg elfogadott és alkalmazott elveit”

– írják.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton