Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óbudán is tombol az ingatlanmutyi: fideszes családtagot juttattak önkormányzati bérlakáshoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Családon belül passzolta el és olyan személy számára adott bérbe, illetve értékesített később egy bérlakást az óbudai önkormányzat, aki piaci alapon is tudna bérelni, vásárolni – fedezte fel a Népszava.

Frissítés (13:45) – A Népszava cikkének megjelenése után Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata helyreigazítási kérelemmel fordult hozzánk, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a helyreigazítást:

Valótlanul állítottuk, hogy „A fideszes Menczer Erzsébet fiának párja ismét jól járt, az óbudai önkormányzattól ugyanis a környékbeli lakásárak kétharmadáért vásárolhatta meg az általa bérelt lakást.”

A valóság az, hogy az érintett önkormányzati munkatárs 2014 novembere óta nem él együtt Menczer Erzsébet fiával. 2019. júliusában nyilatkozatot tett az Önkormányzat felé, hogy a lakást nem kívánja megvásárolni. A lakást nem vásárolta meg, jelenleg is bérlőként lakja és piaci alapú lakbért fizet.”

Nem fedi a valóságot állításunk, miszerint „Menczer csak éppen azt hallgatta el — Bús Balázzsal vállvetve -, hogy a helyhiányban szenvedő nő a fia menyasszonya… „

A valóság ezzel szemben azaz, hogy a vonatkozó helyi rendelet értelmében az Önkormányzat dolgozói bérlakásként ítélte oda a lakást a kérelmezőnek, aki önkormányzati intézményi munkatárs volt. Bús Balázs polgármesternek nem volt tudomása Menczer Erzsébet személyes érintettségéről, azt ugyanis a képviselő asszony az ügyben indított polgármesteri vizsgálat során jelentette be.

Valótlanul állítottuk, hogy „A nő – a dokumentumok tanúsága szerint – egy összegben fizeti ki a vételárat, ami 18.931 millió forint”.

A valóság az, hogy az érintett önkormányzati munkatárs 2019. júliusában nyilatkozatot tett az  Önkormányzat felé, hogy a lakást nem kívánja megvásárolni. A lakást nem vásárolta meg, jelenleg is bérlőként lakja és piaci alapú lakbért fizet.

A szóban forgó ingatlan egy 51 négyzetméteres, a kerület Kaszásdűlő részén található önkormányzati lakás.  A lap információi szerint az előző önkormányzati választások alatt Bús Balázs fideszes polgármester felvetett egy javaslatot: adják ki a lakást egy menyasszonynak, aki a vőlegényével annak szüleinél kénytelen lakni – itt nem csak, hogy szűkösen élnek, de önálló életüket sem tudják elkezdeni.

Az indítványt a képviselő-testület akkor elfogadta, köztük Menczer Erzsébet is, volt önkormányzati és országgyűlési képviselő, a kerületi Fidesz alelnöke – illetve a szóban forgó menyasszony leendő anyósa.

Menczer akkori vagyonnyilatkozata szerint egy 67 négyzetméteres III. kerületi, valamint egy 74 négyzetméteres XIII. kerületi lakás résztulajdonosa volt, a havi keresete pedig egymillióra rúgott.

Az önkormányzat pedig idén úgy döntött: ideje eladni a lakást és mivel ebben az esetben a bérlőt elővásárlási jog illette meg, a 2013-ban beköltöző Harangozó Laura vihette az ingatlant. A lap információi szerint az eladási dokumentumok arról tanúskodnak: a 18,931 millió forintos vételárat a volt bérlő egyben fizette ki.

De nem csak itt takarított meg a vásárló számára pénzt az önkormányzat: beköltözésekor 4 millió forintért újították fel az ingatlant, a havi bérleti díjat pedig 33 ezer forintban állapították meg.

Összehasonlításképp: egy ekkora lakás mostanában ezen a környéken mintegy 120-150 ezer forintért bérelhető ki.

Nem ritka jelenség, hogy kormánykapcsolatokkal rendelkező személyek áron alul jutnak bérlakásokhoz Magyarországon: arról, hogy a Várnegyedben mennyi Fidesz-közeli személy bérel rendkívül olcsón, már többször is beszámoltunk; illetve legutóbb Budafok-Tétény polgármesteréről hullott le a lepel.

Ezen a hétvégén, vasárnap tartja az A Város Mindenkié csapata a 9. Lakásmenetet a fővárosban: az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a mindenkit érintő lakhatási válságra, rámutasson a kormány és az önkormányzatok felelősségére. Mindenkit várnak, aki úgy gondolja: a lakhatás alapvető, emberi jog.